Bez kapitána Davida Lafaty, bez zimní ofenzivní posily Josefa Šurala, který nemohl nastoupit, protože v základní skupině Evropské ligy už hrál za Liberec, ale už s univerzálem Marinem Frýdkem, slibný náskokem 1:0 z úvodního zápasu a hlavně touhou přepsat klubovou historii.

V takovém rozpoložení vyrukovala Sparta na Krasnodar. A na hřišti ruského soupeře předvedla (především ve druhém poločase) fantastický výkon, jehož ozdobou byly tři góly. Mezi střelce se zapsali Lukáš Mareček, Martin Frýdek a Kehinde Fatai.

Po závěrečném hvizdu tak mohly propuknout "žlutorudé" postupové oslavy. A zaslouženě. Vždyť Sparta si vylepšila už tak skvostnou bilanci v letošním ročníku EL. Do osmifinále prošla bez jediné porážky! Svou sérii prodloužila na deset utkání.

"V českých klubech je to pro mě absolutně nejvíc. Jsme všichni šťastní, že se nám to povedlo," řekl trenér Sparty Ščasný. "Pořád je sice prioritou liga, kterou bychom chtěli vyhrát, ale tohle je velký úspěch a chceme si ho užít. Teď se nemusíme stydět rozdat si to s jakýmkoliv soupeřem," dodal.

Sparta úvodní tlak ustála

Ale pojďme popořadě. 

Sparta tentokrát začala bez Juliše, střelce jediného gólu úvodního střetnutí. A hned od úvodních minut čelila očekávanému tlaku Krasnodaru. Už ve čtvrté minutě šel sám na brankáře Bičíka Ari, ale těsně minul.

Ve 20. minutě si domácí vypracovali další šanci, ani Smolov ovšem nemířil přesně. A Krasnodar hrozil dále: Ariho střelu v dobré pozici zblokoval Brabec a ve 35. minutě si dal málem vlastní gól Mareček.

"Musím říct, že Krasnodar nás v první půli přehrával. Změnili jsme rozestavení a s hrou na čtyři obránce se to změnilo. Pomohlo to, ale hlavně to kluci perfektně odpracovali," pochválil své svěřence Ščasný.

"Nebyli jsme aktivní v presinku a Krasnodar nás dostával pod tlak," souhlasil Lukáš Vácha.

Skvělý vstup do druhé půle

Poločasová pauza tak prospěla hlavně Spartě. V 51. minutě se dočkala první velké šance, kterou také proměnila. Po pravé straně "propašoval" Zahustel míč do vápna a naservíroval ho Marečkovi. "Dá se říct, že je to nejdůležitější gól v mé kariéře. Moc je nedávám, v lize mám nulu, takže jsem rád," uvedl Mareček.

A po šesti minutách se skóre měnilo znovu. Postupovou pojistku přidal hlavou záložník Frýdek. "Byl to můj druhý gól hlavou, co jsem v kariéře dal," radoval se. Krasnodar v tu chvíli musel k postupu vstřelit čtyři branky. 

I teoretické šance ruského celku na obrat ale vzaly za své v 69. minutě, kdy Kaboré viděl po souboji s Frýdkem druhou žlutou a musel předčasně ze hřiště.

A přesilovku Sparta bleskově využila, když se po Krejčího přihrávce zapsal mezi střelce Fatai. To už příznivci ruského celku neunesli a hromadně začali opouštět stadion. Přišli tak i o parádní střelu Zahustela, který napálil břevno.

Sparta prošla do osmifinále Evropské ligy na třetí pokus. V roce 2011 ji ve 2. kole vyřadil Liverpool, dva roky nato padla s pozdějším vítězem Chelsea s Petrem Čechem v bráně. "Myslím, že každý si uvědomujeme, čeho jsme dosáhli. Je to nádherný pocit a doufám, že dostaneme někoho jako třeba Liverpool," dodal Frýdek.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:

FK Krasnodar - Sparta Praha 0:3 (0:0)
Branky: 51. Mareček, 57. Frýdek, 70. Fatai. Rozhodčí: Johannesson - Nilsson, Culum (všichni Švéd.). ŽK: Kaboré, Pereyra - Mareček, Fatai. ČK: 69. Kaboré. Diváci: 14.850. První zápas: 0:1, postoupila Sparta.

Krasnodar: Dykan - Petrov, Strandberg, Granqvist, Kalešin - Achmedov, Kaboré, Pereyra (62. Wanderson) - Smolov (75. Torbinskij), Ari, Mamajev (62. Joáozinho). Trenér: Kononov.
Sparta: Bičík - Zahustel, Brabec, Holek, Costa - Krejčí, Dočkal (84. Konaté), Vácha, Mareček (79. Matějovský), Frýdek - Fatai (76. Juliš). Trenér: Ščasný.