„Situace je alarmující. Ukončete úpadek Sparty," žádají lidé, kteří dle svých slov podporují tým vždy a pořád. Deník má k dispozici kopii otevřeného dopisu, který včera odeslali na Letnou. Adresát: majitel Daniel Křetínský. Bude úspěšný byznysmen brát fanoušky vážně? Pokud má dost rozumu, měl by se jejich stížnostmi zabývat. Nejde o nahodilou výzvu – podepsali se pod ni šéfové 35 fanklubů z celé republiky (celkem evidují 1450 lidí).
To už je podstatný a hlasitý nesouhlas. „My fanoušci bychom pro Spartu udělali cokoliv. Nám na ní záleží," řekl pro Deník jeden z naštvaných signatářů Zdeněk Krejčí.

Také čtěte: Čekání na posily. Které hvězdy dorazí do Paříže?

Klub je pro smích

Co se fanouškům nelíbí? Chaos. Podle jistých zpráv je totiž klub rozdělen na dva tábory. „Žádný odpovědný majitel by nikdy nedopustil, aby podřízení soupeřili tak, že tím začnou požírat firmu jako celek," napsali. Po úspěšném podzimuv Evropské lize byl na čas klid. Ale všechno vybublalo zpět na povrch po debaklu od Rostova. Pak došlo k prodeji Bořka Dočkala, vyměnil se kouč (duo Tomáš Požár a David Holoubek se vrátilo na své předchozí pozice). Otázkou je, zda Petr Rada může jako dočasný trenér klub pozvednout. Podporu všech by asi neměl ani Pavel Vrba, o němž se také spekulovalo. „Odpovědnost za neúspěchy je rozpliznuta na jakési společenství osob, kteří údajně Spartu řídí," píše se ještě v dopise. Veřejnosti je prý klub pro smích.

„Když budu mluvit za sebe, tak na Letné se užvyměnilo všechno. Řidič autobusu, trávníkář, uklízečky. Jenže problém je přece v managementu," podotkl Krejčí. V zápase proti Zlínu (0:0), který se hrál ještě před reprezentační pauzou, zněl po tribunách pokřik: „vedení, demisi". Ke „kotli" se přidali i běžní fanoušci. Je zřejmé, že Křetínský by měl rychle přemýšlet,co dál.

Další řešení? Prodej

Před několika dny mu totiž přišel jiný dopis – od jednoho fanouška. Opět šlo o výzvu, aby situaci řešil. Jeho autor Martin Polák, k němuž se posléze připojil i oblíbený webový portál Sparta Forever, navrhuje dvě řešení.

První: „uděláte si hloubkový personální audit, vyvodíte důsledky a obklopíte se lidmi, kteří fotbalu rozumí (nejlépe s blízkým vztahem ke Spartě)".
Druhý: „klub prodáte někomu, kdo udělá audit sám, a kdo lidi, co fotbalu rozumí, do Sparty přivede". Jak vidno, Letnou teď čekají turbulentní chvilky. Kdo ví, jestli by sparťany ukonejšilo (umlčelo) vítězství v derby.

Také čtěte: Mladí fotbaloví Češi slaví postup na mistrovství Evropy

„Fanoušek skousne vše. Křivdu i porážku. Patří to ke sportu. Ale musí mít pocit, že fandí správnému klubu," vzkázal Krejčí.
Sparta v poslední době moc „správně" nevypadá. Kromě nejrůznějších kauz je tady i znatelný výsledkový propad. Jen pro připomenutí: poslední titul brala před třemi lety a do Ligy mistrů prošla naposledy v roce 2005.

Chyba není v trenérovi, říká legenda klubu Martin Frýdek

Ke Spartě má blízko. Rudý dres oblékal jak on, tak teď i jeho dva synové. Možná není lepšího muže, který by o situaci uvnitř klubu promluvil. Zasvěceně, bez obalu. Stalo se. „Poslední dobrý zápas jsem od týmu viděl na podzim proti Interu Milán," řekl pro Deník Martin Frýdek starší (48).

Co říkáte na současnou situaci ve Spartě?
Není dobrá.

Ozvali se už i fanoušci. Je možné, že je vedení klubu poslechne?
Víte, je to překvapení. Pro funkcionáře asi nic příjemného, před derby to ještě zvýší nervozitu.

Kritiku schytal realizační tým. Hráče má na starost čtrnáct lidí. Není to moc?
To si pište! Hráči pak nevědí, koho poslouchat. Já to zažil na Xaverově a fakt je to zmatek.

Může něco změnit nový kouč Petr Rada?
Problém je jinde, ne u trenérů. Zapomeňte na ty věčné rošády. Proč to neodnese nějaký hráč? Vždyť skoro nevidíme snahu, zápal.

Také čtěte: Kouč Slavie Šilhavý řešil příjemné starosti - reprezentanty: Zaslouží si to