Nad výkony některých mužstev zatím visí otazník, hned šest klubů totiž oproti uplynulé prvoligové sezoně vyměnilo trenéra. Aktuálně nejmladším koučem je čtyřiatřicetiletý teplický Lukáš Přerost.

Sparta podruhé od rozdělení federace dvakrát za sebou nezískala titul a z posledních pěti sezon zažila mistrovské oslavy jen jednou. Letenští proto mocně touží nejméně úspěšné období v samostatné historii napravit a znovu se vrátit na český trůn.

Pomoci má nový kouč Vítězslav Lavička, který po návratu ze Sydney neodolal vábení a potřetí usedl na sparťanskou lavičku. Fanoušci jsou zvědaví, zda nejbohatší český klub konečně zlepší herní projev, jehož změnám na jaře padl za oběť titul.

Sparta Lafatu neulovila

Letenští přes léto lehce omladili kádr, hlavně však tým udrželi pohromadě. Dokazují to jen dvě posily - brankář Marek Čech a španělský bek Pablo Gil. Až do posledních dnů Sparta marně usilovala o nejlepšího střelce minulé sezony Davida Lafatu z Jablonce.

Pražané udrželi největší klenot talentovaného Ladislava Krejčího, Plzeň zase odmítla prodat reprezentanta Vladimíra Daridu, za kterého údajně ruský zájemce nabízel 180 milionů korun. Za nižší částky ale odešli do bundesligy oba krajní záložníci Milan Petržela s Václavem Pilařem a až průběh sezony ukáže, zda se kouči Pavlu Vrbovi podaří najít náhradu.

Viktoria v minulé sezoně vinou senzačního tažení Ligou mistrů na podzim nabrala rozhodující bodovou ztrátu, která ji nakonec stála obhajobu titulu. Letos si chce dát Vrbův celek na vstup do soutěže větší pozor a po roční pauze se pokusit o návrat na nejvyšší stupínek.

Liberec v květnu v dramatickém finiši slavil zisk mistrovského poháru, už start nové pohárové sezony ale naznačil, jak těžké bude na úspěchy navázat. I když zpod Ještědu odešel jen reprezentační bek Theodor Gebre Selassie, Slovan zatím marně hledá jarní formu. Tým trenéra Jaroslava Šilhavého s velkým štěstím postoupil z druhého předkola Ligy mistrů přes Karagandu a v pátek prohrál v Superpoháru s Olomoucí 0:2.

Sigmě nechybí sebevědomí

Hanáci vinou účasti v údajné korupční kauzy s Bohemians Praha nemohou po vítězství v Poháru České pošty startovat v Evropské lize, o to větší motivaci ale budou mít v domácí soutěži. Sigma se otevřeně hlásí k tomu, že chce bojovat o nejvyšší pozice.

Na pohárové příčky si tradičně dělá zálusk finančně zajištěná Mladá Boleslav, po překonání ekonomických problémů by se po třech slabých sezonách ráda vrátila na přední místa také Slavia. Pražané přivedli z Teplic bývalého reprezentačního kouče Petra Radu a věří, že tým nastartuje navrátilec ze Sydney Karol Kisel. Otazníkem jsou výkony omlazeného Jablonce, který místo Františka Komňackého povede Václav Kotal.

Toho po odchodu z Hradce Králové vystřídal Jiří Plíšek, Komňacký pak zamířil k nováčkovi z Jihlavy. Vysočina bude mezi elitou startovat podruhé v historii a jen nerada by soutěž znovu opouštěla hned po první sezoně, jako tomu bylo v ročníku 2005/06. Po roční odmlce se do ligy vrací Brno, kterému ze čtvrtého místa v druhé lize pomohlo zpátky do nejvyšší soutěže to, že výše umístěné kluby Ústí nad Labem a Sokolov nesplňují podmínky a nedostaly licenci.

Z ligy po sestupu zmizely dva pražské kluby Bohemians 1905 a Žižkov a s nimi i čtrnáct derby zápasů. V této sezoně předpovídají bookmakeři boj o udržení především oběma nováčkům a Hradci, jako obvykle se ale nejspíš namočí do záchranářských vod i někdo další.