Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy mělo rozhodnout do konce dubna, jestli město dostane dotaci 90 milionů korun.

Jenže rozhodne se až v květnu. Uvedla to mluvčí ministerstva Klára Bílá. Stadion přitom musí být zrekonstruovaný do konce června.

A to nevypadá dobře. Oto Kohoutek, šéf znojemského klubu, již dříve prohlásil, že klub uvěřil slibům politiků, které se však nenaplnily. Začátkem dubna tvrdil, že stavební firmy jsou schopné v časové nouzi práce stihnout za necelé tři měsíce. Stihnout vše za pár týdnů? Asi hodně nereálné přání.

Ligové shromáždění přitom odsouhlasilo, že pokud znojemský stadion nebude vyhovovat požadavkům do 30. června, klub sestoupí a ještě zaplatí třímilionovou pokutu.

"Informace o termínu schvalování dotace je pro mě nová. Je mi to líto, za klubem stojím, ale nedá se s tím nic dělat," řekl starosta Vlastmil Gabrhel (ČSSD).

Klub už přitom dnes v žádostech o dotaci nefiguruje. Dosud měl na starosti tři etapy rekonstrukce, tedy hřiště, osvětlení a kotelnu. Město se mělo podílet pouze na rekonstrukci tribun. "Nyní je žadatelem pouze město. Podle nového občanského zákoníku může o dotaci žádat pouze majitel infrastruktury, což je město," vysvětlil Gabrhel.

Město chce stadion rekonstruovat nezávisle na osudu fotbalového klubu v letošní sezoně. "Není v dobrém stavu a nevyužívají jej jenom fotbalisté," podotkl Gabrhel.

Znojmo dostalo pro letošní sezonu výjimku, domácí zápasy hraje na stadionu brněnské Zbrojovky. Čtyři kola před koncem kleslo na sestupové předposlední místo se ztrátou jednoho bodu na třináctý a čtrnáctý tým.

O dotace se Znojmo uchází již od podzimu, původně jednalo s ministerstvem financí. Později však začalo vyjednávat s ministerstvem školství, které podporuje stavby sportovních areálů. V jednáních se angažoval i předseda FAČR Miroslav Pelta a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), konkrétní výsledek se však zatím nedostavil.