"Máme za sebou půl roku tvrdé práce. Naši rozhodčí byli úspěšní i na mezinárodní scéně. Chyby byly, jsou a budou, ale spí se mi dobře. Vidím tu velký potenciál a stal jsem se fanouškem české ligy," řekl na dnešní tiskové konferenci předseda komise Michael Listkiewicz.

"Ze zápasů na podzim mám dobrý pocit, sudí pískají, co se na hřišti skutečně děje. Neměli vliv na rozložení sil v lize," doplnil místopředseda Petr Mlsna.

Trápí je jen to, že mají poměrně omezený počet kvalitních ligových rozhodčích. Na podzim bylo v první lize využito 16 sudích. "Z toho je šest sedm, kteří mohou pískat úplně každý zápas. Těch opravdu dobrých je málo. Musíme přivést nové. Ale vidím velký potenciál a věřím, že do dvou tří let nebudeme mít vůbec žádný problém," řekl Listkiewicz.

Komise si hodně slibuje od semináře, který se uskuteční 27. ledna až 5. února v Portugalsku. Vedle fyzické a teoretické přípravy tam sudí čeká i praktická zátěž. "Momentálně máme potvrzeno, že naši rozhodčí tam odřídí minimálně dvacet zápasů. Něco takového dosud na seminářích nebylo. Vždy se situace spíše modelovaly," řekl člen komise Roman Hrubeš.

Čeští sudí by měli v Portugalsku pískat přípravné zápasy, duely přípravného turnaje Atlantic Cupu, který bude živě přenášen do televize, ale také zápasy portugalské druhé ligy a juniorské soutěže.

Komise už má naplánovaný i další program rozvoje mladých rozhodčích

"Ti nejlepší s námi pojedou v létě na mistrovství Evropy jednadvacítek, kde budou i trénovat s polskými rozhodčími. Ti, kterým se tam bude dařit, budou pozváni na letní seminář ligových rozhodčí," řekl Listkiewicz.

Dobré výkony na mezinárodní scéně přispěly k tomu, že FAČR dostal možnost zapsat svého devátého asistenta na listinu FIFA. Stal se jím Jakub Hrabovský. Za rok by mohl přibýt i desátý, což je maximum pro jednu federaci. "Navíc sudí Královec a Zelinka jsou na mezinárodní scéně velmi dobře hodnoceni a Královec je mezi sudími, mezi kterými se v Evropě bude rozhodovat o nominaci na mistrovství světa 2018," dodal Mlsna.

Nejvytíženějšími rozhodčími na podzim byli Karel Hrubeš, Jan Jílek a Miroslav Zelinka

Tito rozhodčí odpískali 11 zápasů. Mezi asistenty to byli Jan Paták a Ondřej Pelikán se 14 duely. Všichni se objevili i v druhé lize.

Z méně zkušených sudích komise vyzdvihla zejména Pavla Julínka, který odpískal devět zápasů. "A to způsobem, který nebudil žádné emoce. Komise ho vůbec neřešila, což značí velmi dobré výkony," řekl Mlsna.

Naopak nejvíce problémů měl Martin Nenadál, kterému se tři zápasy nepovedly a zápas Liberce se Slováckem výrazně ovlivnil. Komise nad ním ale hůl neláme. "Martin se přes zimu srovná, po pauze se rozjede v druhé lize. Je třeba si uvědomit, že oproti těm nepovedeným zápasů třeba bez větších problémů odřídil vypjaté druholigové utkání Ostrava - Opava," dodal Mlsna.