Slovincům se v odvetě už v 11. minutě podařilo jednu branku z náskoku Ukrajincům odmazat, po hlavičce Bezjaka dorazil míč do prázdné branky Boštjan Cesar.

Přestože gól potřebovali vstřelit Slovinci, více šancí si připisovali hosté. Brankář Handanovič musel svůj tým podržet při střelách Konopljanky a Jarmolenka. Na druhé straně měl největší šanci na druhý gól opět kapitán Cesar, ale po rohovém kopu ho výborně vychytal Pjatov.

V závěrečných minutách už se domácí dostali do křeče, nepomohli jim ani fanoušci, kteří deset minut před koncem vhodili na hřiště světlice. V nastaveném čase viděl červenou kartu Brečko a v poslední minutě postup Ukrajinců po rychlém protiútoku potvrdil Andrij Jarmolenko.

Ukrajina prošla kvalifikací na mistrovství Evropy poprvé. Na Euru dosud hrála jen v roce 2012 coby spolupořadatel turnaje, na němž vypadla v základní skupině.

Ibrahimovic rozhodl

Švédové si přivezli do Kodaně náskok 2:1 z domácího duelu a již v 8. minutě mohl dvojzápas zdramatizovat Poulsen, jenže jeho hlavičku mířící do branky dokázal do břevna vykopnout Källström. Naopak Švédové produktivní byli, v 19. minutě Källströmův roh poslal do sítě Ibrahimovic.

Domácí inkasovaný gól zaskočil a další šanci si vytvořili až v druhém poločase, kdy Erikssenovu střelu z brankové čáry tentokrát vykopl Larsson.

Jen o čtyři minuty později bylo rozhodnuto, když Ibrahimovic krásně obstřelil zeď z přímého kopu. Jeho zklamání z minulé baráže o MS (s Portugalskem) je rázem zapomenuto.

Dánové pro postup potřebovali dát čtyři góly. Podařilo se jim vstřelit dva, v 81. minutě snížil Yussuf Poulsen a v nastaveném čase na konečných 2:2 vyrovnal Jannik Vestergaard.

Švédové se kvalifikovali na čtvrté ME v řadě, jejich nejlepším umístěním je semifinále na domácím šampionátu v roce 1992. Vyřazením v baráži naopak skončila u dánského týmu éra trenéra Mortena Olsena, jenž na reprezentační lavičce působil od roku 2000. Bývalý dlouholetý reprezentant už dříve oznámil, že od národního mužstva, jež dovedl na dvě ME a dvě MS, odejde po tomto kvalifikačním cyklu.

Baráž o postup na fotbalové ME - odvetné zápasy:

Maribor: Slovinsko - Ukrajina 1:1 (1:0)
Branky: 11. Cesar - 90.+8 Jarmolenko. ČK: 90.+3 Brečko (Slovin.). Rozhodčí: Cakir (Tur.). První zápas 0:2, postoupila Ukrajina.

Kodaň: Dánsko - Švédsko 2:2 (0:1)
Branky: 81. Y. Poulsen, 90.+1 Vestergaard - 19. a 76. Ibrahimovic. Rozhodčí: Atkinson (Angl.). První zápas 1:2, postoupilo Švédsko.