„Roli hrálo více faktorů. Určitě byl důležitý velký zájem Slavie. Ale nebylo to jednoduché rozhodování. Když člověk pozná, jak to funguje v zahraničí, tak je o to těžší vracet se do československého fotbalu," řekl Švento v rozhovoru s novináři poté, co se v pondělí poprvé připojil do přípravy Slavie.

„Poslední sezona ale ukázala, že se tu obrací věci k lepšímu. Přišel silný sponzor. Mám ambice a chci něco vyhrát. Při mém rozhodování byly ambice klubu důležité," prohlásil třicetiletý levý bek či záložník.

Do kabiny Slavie se v pondělí vrátil po sedmi letech. Mnoho známých tváří ale neviděl. „Moc lidí v kabině neznám. Jen Standu Vlčka (nyní vedoucí týmu) a Tomáše Jablonského. Karel Piták s Martinem Latkou teď odešli. Ale jak jsem přišel na stadion, tak se mi začaly vybavovat vzpomínky. Je to příjemný návrat," řekl rodák z Ružomberoku.

Musel si vybrat jiné číslo 

Jeho oblíbenou osmnáctku na dresu má nyní ve Slavii nový kapitán Jan Bořil, a tak si Švento musel vybrat jiné číslo. „Osmnáctka byla obsazená, tak jsem si ji prohodil a zvolil 81. Navíc syn se měl narodit 8.1., i když se nakonec narodil o dva měsíce dříve," vysvětlil Švento.

Právě se synem sledoval první soutěžní utkání Slavie v sezoně, v němž Pražané prohráli ve 2. předkole Evropské ligy na hřišti Levadie Tallinn 1:3. „Syn měl horečky, tak jsem s ním byl na pohotovosti a sledoval to na ‚onlajnu'. Měl jsem tak dvě nepříjemné věci najednou. Ale jsem přesvědčený, že odveta bude o něčem jiném," uvedl Švento.

Šance jsou pořád otevřené 

„Zatím je to jen poločas a věřím, že doma se to podaří otočit. Šance jsou pořád otevřené. Doma budeme silní. Pokud chceme myslet na poháry, tak takového soupeře musíme zdolat," dodal.

Sám však novým spoluhráčům ještě nepomůže. „Přivezl jsem si zranění stehenního svalu z mistrovství Evropy. Je to už ve stádiu doléčování, ale Tallinn ještě nestihnu. Snad příští týden se už budu moci k týmu připojit," prohlásil slovenský reprezentant.

Nová posila ze Slovenska 

Ve čtvrtek však už Slavia bude moci využít jinou novou posilu ze Slovenska. A to nizozemského útočníka Gina van Kessela, který přišel jako nejlepší střelec slovenské ligy a údajně třetí nejdražší posila v historii české soutěže.

„Je to mladý kluk, v Trenčíně byl nejlepším střelcem, má velkou kvalitu i potenciál. Otázkou je, jak se začlení do kolektivu. Je to tu teď třeba stmelit, což si žádá čas, který moc nemáme. Ale věřím, že je tu vše nastavené tak, aby to fungovalo. Máme i výborného trenéra," konstatoval Švento, který je připraven trenérovi Dušanu Uhrinovi mladšímu pomáhat s předáváním zkušeností mladým hráčům.

„Je tu hodně mladý kolektiv, tak věřím, že kluci ode mě něco pochytí. Budu se snažit přinést své zkušenosti a něco jim dát. Každý je ale strůjcem svého štěstí a na každém je, co si z toho odnese," dodal bývalý hráč Salcburku a bundesligového Kolína nad Rýnem.