"Jde to srovnat s postupem do čtvrtfinále," připomněl Dočkal minulou sezonu, ve které Sparty vyřadila mimo jiné Lazio Řím, Krasnodar a vypadla až s Villarrealem. "Tehdy ale skupina nebyla tak těžká jako letos. Navíc v tom stavu, v jakém jsme, je to, co se nám povedlo, malý zázrak," dodal.

"Nejen Sparta, ale i český fotbal by si toho měl vážit a nebrat to jako samozřejmost," uvedl Dočkal, který se pod postupovou výhru nad Southamptonem podepsal přihrávkou na jediný gól Costy. "Byla to nacvičená situace, ale vyšla líp, než jsme si představovali. Míč měl být totiž vrácený před branku a tohle vyšlo nad plán," prohlásil.

Sparta oplatila Southamptonu porážku 0:3 z úvodního utkání ve skupině, ve kterém rozhodně nevypadala jako adept na postup do play off. "Tehdy jsem moc nevěřil, ale je potřeba přiznat, že v některých zápasech třeba jako v Beer Ševě jsme měli štěstí a získali jsme tři body, i když jsme si je nezasloužili," uvedl Dočkal.

Změna taktiky pomohla

"Nehrál jsem první zápas v Anglii, tak nemůžu porovnávat, ale z mého pohledu byl Southampton jeden z nejlepších soupeřů, proti kterému jsem v pohárech za Spartu hrál," přidal český reprezentant. "Museli jsme hodně pracovat, abychom si postupový výsledek uhráli," dodal.

Dočkal také ocenil přínos trenéra Davida Holoubka, který tým převzal v září po Zdeňku Ščasném a pod jeho vedením Sparta v Evropské lize vyhrála čtyři zápasy za sebou. "Přišel v těžké době a měl omezené možnosti. Dokázal ale vyhodnotit, na co v danou chvíli máme a co můžeme hrát, abychom měli šanci na výsledky," prohlásil. "Dřív jsme v pohárech kolikrát šli do zápasu s tím, že si to rozdáme na férovku a hrát fotbal nahoru, dolů," přidal.

TAKÉ ČTĚTE: Spartu dotáhl k postupu, pak jásal. Holoubek: Jsou to příjemné pocity