Leč fotbalovou Anglii to nepřekvapuje: pro fanoušky Tottenhamu je tenhle mladý záložník k nezaplacení. V sedmi lednových zápasech nasázel šest gólů a pro web renomované televizní stanice ESPN se stal hráčem měsíce.

Čtěte také: Slavia našla klenot. Ngadeu se vrátí se zlatem z afrického šampionátu

„Zaslouženě," usmívá se Mike Dove. Šéf mládeže třetiligového Milton Keynes pamatuje Alliho jako malého prcka, jenž udivoval všechny kolem. „Hned jsem věděl, že je v něm něco víc než v ostatních."

Pokud znáte Alliho osud, musíte žasnout. Kluk z ulice během pár let vyletěl mezi absolutní fotbalové superstar.

Tátu si nemůže pamatovat: týden poté, co se Bamidele (odtud přezdívka Dele) Jermaine narodil, odjel do USA a už se nevrátil.

Vychoval ho fotbal

A máma? Taky smutný případ: měla čtyři děti se čtyřmi různými otci a problémy (ne)řešila pitím. Dele se musel o sebe starat sám, nebo ještě přesněji – staral se o něj fotbal. Do jedenácti ho mydlil na ulici, než si ho všimli skauti místních City Colts, odkud brzy přešel do Milton Keynes.

„Dele byl originál," vzpomíná Dove. „Těžké dětství ho nezničilo, byl neuvěřitelně odolný. Byl to zvláštní případ fotbalového samouka: když jednou na place udělal chybu, poučil se a příště byl ještě lepší."

Čišelo z něj sebevědomí, lámal klubové rekordy ve sprintech a převyšoval chlapce, které odmala piplali ve fotbalových akademiích. „Přesto nikdy nemachroval, nikdy nebyl arogantní. Pochválili jste ho, ale on měl kamennou tvář," líčí Karl Robinson, bývalý manažer Milton Keynes.

Časem Delemu pomohlo i lepší zázemí. Když mu bylo třináct, jeho matka Denise souhlasila, aby odešel k úplné rodině. Prospělo mu to, už v šestnácti si poprvé zahrál za áčko Milton Keynes.

Nepřehlédněte: Slunné Turecko místo mrazivého Brna? Vraštil: Přírodní trávník je radost

Instinkt zabijáka

Ještě jednou pan Dove: „Nepochyboval o sobě a miloval míč. Ničeho se nebál, fígle z ulice klidně zopakoval na hřišti." Stačí si vybavit jeho loňskou parádu proti Crystal Palace: chlapík s číslem 20 si dvěma elegantními dotyky zpracoval centr, otočil se kolem míče a práskl do něj pravačkou. Nádherný gól!

„Dele je zabiják," říká trenér Tottenhamu Mauricio Pochettino, jenž kolem něj postavil tým.

Kohouti jsou v lize druzí s devítibodovým mankem na vedoucí Chelsea a ve zbytku sezony s nimi bude kokrhat i Alli, zimní přestupové okno se ho netýkalo.

Loni s anglickou reprezentací nakoukl na Euro, teď se soustředí na Tottenham: „Proč bych utíkal? Ještě jsem tady nic nedo-kázal."