Ta slova vám letí hlavou, když procházíte pohádková čísla z letošního Eura. Turnaj vydělal přes 52 miliard korun, z toho víc než polovinu z televizních práv.

Zisk se vyšplhal na víc než 22 miliard korun, což je o třetinu víc než na minulém Euru.

Proč takový skok? Nemusíte dlouze pátrat: na mistrovství Evropy poprvé postoupilo 24 týmů místo dosavadních šestnácti a díky tomu se hrálo o 20 zápasů víc. Tím pádem šly nahoru výdělky z prodeje vstupenek a televizních práv.

„Z fotbalu se dávno stal zážitkový byznys, za posledních 40 let se jako ekonomické odvětví úplně změnil. Už to není jen o cestě na stadion, poločasovém párku s pivem a bezprostředním návratu domů," vypráví Zahradník.

Díky rekordnímu zisku si UEFA může dovolit mezi týmy rozdělit přes osm miliard korun, což je o třetinu víc než před čtyřmi lety.

Jen za vítězství ve finále dostane mistr Evropy 216 milionů korun: stejnou sumu si přičetlo všech 24 týmů za pouhý postup na turnaj.

Čtrnáct milionů do Česka

Češi k oněm 216 milionům přidali ještě 14 za remízu s Chorvatskem, víc nic.

Další peníze půjdou klasicky na provozní náklady, rozvojové projekty napříč Evropou a přes čtyři miliardy korun si rozdělí kluby, které měly své hráče na Euru. Z tuzemských klubů na bolestném nejvíc vydělá Plzeň, která musela oželet tři Čechy a tři Slováky.

Kde je strop? Fotbal se ho ještě nedotkl, přesněji: pořád si ho zvyšuje. Řeč je třeba o Lize národů, která začne v roce 2018. Nová soutěž nahradí většinu přáteláků, bude sloužit i jako dodatečná kvalifikace na Euro 2020 a pochopitelně zdroj dalších příjmů.

„Ale pozor, nebavíme se o ničem umělém," upozorňuje Zahradník. „Fotbal jen přirozeně reaguje na poptávku, která je mimořádně silná a nepolevuje."

Euro a penízeZdroj: Deník

MARTIN MLS