"Hráči do toho dali všechno, ale je moje chyba, že jsme nepostoupili. Já zklamal," řekl sebekriticky trenér Korejců Hong Mjong-po. "Otázku mého dalšího působení u týmu však budeme řešit až později," dodal.

Belgie nastoupila s jistotou osmifinálové účasti a podle toho vypadala i její sestava. Trenér Marc Wilmots udělal hned sedm změn. Zranění nepustila do hry kapitána Vincenta Kompanyho a Thomase Vermaelena, jen na lavičce zůstal Eden Hazard. "Rozhodli jsme se tak, aby mladí hráči získali cenné zkušenosti," řekl Wilmots.

Na Korejcích bylo vidět, že se chtějí poprat o nepravděpodobný postup a za celý první poločas nepustili soupeře k jediné střele na branku. Přispěl k tomu i Mertens, ke kterému v 25. minutě propadl centrovaný míč, jenže belgický záložník z malého vápna trestuhodně mířil nad.

Korea zahrozila o pět minut později. Nejprve po rychlém protiútoku střílel Ki Song-jung, ale brankář Courtois konečky prstů vyrazil na roh. Po něm sice následoval závar ve vápně a další rohový kop, ale bez gólového efektu.

Belgie dominovala i v deseti

Zlom přišel v poslední minutě prvního poločasu. Defour skočil oběma nohama na holeň Kim Šin-uka a dostal červenou kartu. Belgie tak do druhého dějství nastoupila v deseti, jenže na ní vůbec nebylo poznat, že hraje v oslabení. "Bylo to těžké utkání. V početní nevýhodě to bylo samozřejmě o to náročnější, ale dokázali jsme na vyloučení skvěle zareagovat," těšilo Wilmotse.

V 59. minutě nebezpečně vystřelil Mertens, o dvacet minut později ho napodobil střídající Origi a jeho ránu po nejistém zákroku Kim Sung-kjua dorazil do branky Vertonghen. Belgie tak pošesté za sebou skórovala v poslední dvacetiminutovce a poprvé se dočkala tří výher na mistrovství světa za sebou.

"Je to mimořádný okamžik v mé kariéře. Prošli jsme do osmifinále a já k tomu přispěl gólem," radoval se Vertoghen.

Do osmifinále ji doprovodilo druhé Alžírsko, které při premiérové účasti v play off čeká Německo. Třetí příčku obsadilo Rusko, poslední Korea.

Mistrovství světa ve fotbale - základní skupina H:

Korea - Belgie 0:1 (0:0)
Branka: 78. Vertonghen. Rozhodčí: Cream - Anaz, Carrillo (všichni Austr.). ŽK: Hong Čong-ho - Dembélé. ČK: 45. Defour (Belgie). Diváci: 61.397.
Korea: Kim Sung-kju - I Jong, Jun Sok-jong, Kim Jong-kwon, Hong Čong-ho - Ki Song-jung, Han Kuk-jong (46. I Kun-ho), I Čong-jong, Son Hung-min (73. Či Tong-won), Ku Ča-čchol - Kim Šin-uk (66. Kim Po-kjong). Trenér: Hong Mjong-po.
Belgie: Courtois - Vertonghen, Van Buyten, Lombaerts, Vanden Borre - Fellaini, Mertens (60. Origi), Mirallas (88. Hazard), Dembélé, Defour - Januzaj (60. Chadli). Trenér: Wilmots.
Konečná tabulka:
1. Belgie 3 3 0 0 4:1 9
2. Alžírsko 3 1 1 1 6:5 4
3. Rusko 3 0 2 1 2:3 2
4. Jižní Korea 3 0 1 2 3:6 1