"To by byl pro mě ten nejkrásnější dárek," řekl Uhrin. "A pak bych si také přál, aby se zlepšila důvěra v český fotbal a celkově atmosféra. Aby se s českým fotbalem povedlo ve větším něco podobného, čeho na klubové úrovni dosáhla Plzeň, která přitáhla lidi na stadion," dodal.

Během 35 let trenérské kariéry toho prožil tolik, že se prý ve vzpomínkách raději ani časem nevrací. Dívá se na fotbal v televizi, nebo se zajde podívat na Spartu. "Na vzpomínání ještě bude čas. Ale musím přiznat, že mi trénování hodně chybí," řekl Uhrin, který kariéru kouče zakončil v roce 2010 ve Slovanu Bratislava. Přestože poté uvažoval o dalším angažmá, nakonec si žádné nevybral a stará se o své sanatorium ve Františkových Lázních.

Naposledy měl jít dělat manažera do Dinama Tbilisi, které vede jeho syn Dušan Uhrin mladší, nabídku ale na poslední chvíli odmítl. "Syn si tam i beze mě vede velmi dobře. Tým vede tabulku a dává v průměru skoro tři góly na zápas. Voláme si, ale nemám důvod mu do práce mluvit," uvedl.

Dotatečně ho mrzí exotika

Sám v minulosti Dinamo Tbilisi také trénoval a získal s ním v roce 2008 titul. Koučoval také v Saúdské Arábii, Izraeli či reprezentaci Kuvajtu. A právě rozhodnutí odejít do těchto exotičtějších destinací, považuje za největší chybu své kariéry. "Trenéři z východu neměli tehdy moc perspektivu. Po úspěchu se Spartou v nultém ročníku Ligy mistrů, na ME 1996 a na Poháru FIFA 1997 jsem přesto měl nabídky z Anglie či se rýsovaly možnosti trénovat řecký a švýcarský národní tým. Já se místo toho rozhodl pro exotiku, což dnes vidím jako chybu," připouští Uhrin.

Jinak ale moc chyb nedělal. O tom svědčí to, že je nejúspěšnějším českým trenérem. Na vrcholu výčtu jeho trofejí figuruje stříbrná medaile z mistrovství Evropy, ke které dovedl tým kolem Pavla Nedvěda, Miroslava Kadlece, Karla Poborského, Patrika Bergra či Vladimíra Šmicra. "Byl to určitě největší úspěch české kopané, ale já si podobně vážím i třetího místa na následujícím Poháru FIFA. Na to se často zapomíná a to mě mrzí," připomněl Uhrin turnaj v Saúdské Arábii, kde Češi po semifinálové porážce s Brazílií v duelu o třetí místo porazili Uruguay.

Nejlepší trenér u nás je Vrba

Těší ho, že jeho tehdejší svěřenci úspěch dokázali využít a získali zajímavá zahraniční angažmá. Také má radost z toho, že i v současnosti promlouvají do českého i světového fotbalu jako trenéři či funkcionáři jako Nedvěd v Juventusu, Pavel Kuka v Plzni, Poborský v Českých Budějovicích či ve výkonném výboru FAČR, Luboš Kubík ve Slavii nebo Šmicer jako manažer reprezentace. "Myslím, že se vydali správnou cestou. Ne z každého hráče může být dobrý trenér. Oni poznali, že mají vlohy na něco jiného, tak jim držím palce, ať se jim daří i jako funkcionářům," uvedl.

Z trenérů nejvíce chválí práci plzeňského Pavla Vrby. "Aktuálně je to nejlepší český trenér. Vyznává atraktivní ofenzivní styl, navíc s ním má i úspěchy, které nejsou záležitostí jedné sezony. Plzni se pod Vrbou daří dlouhodobě. Podle mě už dozrál i na reprezentaci," dodal Uhrin.