Před Spartou už v pohárech skončily Plzeň, Liberec i Mladá Boleslav. "Je to škoda, že už jsme sami," řekl Lavička. "O to větší tlak a zodpovědnost cítíme. Za dobrý kredit Sparty a dobrý kredit českého fotbalu," dodal.

Avšak ani Sparta nemá čistý štít, protože do soutěže "spadla" poté, co nezvládla třetí předkolo Ligy mistrů s Malmö.

Od vyřazení ve Švédsku je navíc letenský celek v útlumu a naposledy přišel o dvouletou domácí neporazitelnost, když v lize nečekaně prohrál s Ostravou. Lavička je ale přesvědčen, že všechny rány na sebevědomí hráčů se už zacelily.

"Když budu mluvit o rozpoložení v tréninku, tak ano. Ale pravá realita se ukáže až v zápase," uvedl před výkopem (20:00). "Sice jsme zažili velké zklamání, ale tým je kvalitní. A velkou motivací pro nás je zahrát si skupinu Evropské ligy," prohlásil.

Jiné míče a jiný povrch

V cestě teď stojí pohárový nováček Zwolle, který má proti Spartě netradiční zbraň. Na stadionu IJsseldelta má totiž umělou trávu. Letenští proto zamířili na Strahov a dva dny na podobném povrchu trénovali. "Chtěli jsme si na to po delší době zvyknout, protože míč se na něm přeci jen chová trochu jinak," řekl Lavička.

A protože Zwolle používá jiné míče, než na jaké je Sparta zvyklá, vyzkoušeli si Letenští i je. "Jsou trochu odlišné a my jsme nechtěli podcenit žádný detail," vysvětlil jednapadesátiletý trenér.

Jiné míče a povrch podle něj sice domácím jistou výhodu dají, ale prý nepůjde o nic velkého.

"Hra na umělce je rychlejší, navíc Zwolle ji před zápasem ještě zavlažuje, takže ve čtvrtek to bude hodně rychlé," řekl Lavička. "Ale i když umělku nepoužíváme tak často, tak v tom zásadní rozdíl nevidím," uzavřel.