Muž, který v minulosti vedl například prvoligovou Příbram, pracoval ve své trenérské kariéře převážně u mládeže. Bavilo ho to… Nicméně v Liberci je už podruhé vyslán k týmu dospělých. Loni v dubnu na posledních šest kol po odvolání trenéra Šilhavého, teď po ukončení angažmá dvojice Kotrba – Csaplár.

Zatímco v minulém roce bylo jeho úkolem dovést tým do předkola Evropské ligy, což se díky čtvrtému místu podařilo, teď je situace Slovanu mnohem horší – je předposlední a bojuje o holou prvoligovou příslušnost. „Tlak se asi nedá s tím, co bylo před rokem, moc srovnávat. Ale svým způsobem obecně je to podobné. Před rokem byl tlak na čtvrté místo, přání být v pohárech bylo obrovské, o tlaku ze současného stavu se není třeba bavit," prohlásil Vavruška na úterním setkání s novináři po dopoledním tréninku.

Kdy a jak jste se dozvěděl o vašem opětovném přesunu k áčku?
V pondělí odpoledne po utkání naší juniorky v Jablonci. Už cestou tam jsme ale v autobuse slyšeli zprávu, že současní trenéři A-mužstva byli odvoláni. No, a po zápase v Jablonci mě dva lidi posadili do auta, odvezli do Liberce a tam jsem se to dozvěděl. Život píše zajímavé věci. Jsem pragmatický člověk, je to moje práce. Svobodně jsem si ji vybral, nikdo mě k ní nenutil, prostě se přesunu od juniorky k áčku. Budu trénovat stejný klub, se stejným zaujetím.

Přemýšlel jste o tom, jestli nabídku na zvládnutí náročného úkolu v podobě záchrany libereckého prvoligového fotbalu vezmete?
Nemohl jsem váhat, jsem součástí Slovanu. Kouč zvenčí by mužstvo měsíc poznával, na rozkoukávání ale není čas. Musíte znát hráče. Kdybych majiteli řekl, že to neudělám, za prvé bych byl srab, za druhé bych šel proti firmě.

Jste známým propagátorem ofenzivní hry. Při působení u juniorky jste zmiňoval, že způsob hry je pro vás důležitější než výsledek. Jak to bude teď u A-mužstva?
Jsem soudně uvažující člověk. Že mi ofenzivní pojetí vyhovuje, je krásné, trénování v juniorce je úžasné, ale tohle je jiná práce. O záchranu v první lize se musí hrát tak, aby se dělaly body. Teď prostě nečekejte nějaký superfotbal, musíme za každou cenu bodovat už od nejbližšího zápasu."

Proč myslíte, že je Liberec momentálně se svým, podle slov mnohých expertů kvalitním kádrem, až předposlední v tabulce?
Někdy jsou rozbory těžké. Proč byl v Bundeslize po podzimu na sestup Dortmund? Proč Real Madrid před lety, když nakoupil nejhvězdnější hráče, takovou dobu tápal? To je právě to kouzlo fotbalu a sportu vůbec, že nikdy nemůžete nic předvídat dopředu. Prostě se to někdy tak sejde. Každopádně teď je to v Liberci hlavně o hlavě, o psychice. Za tu dobu, co zbývá do konce ligy, už ty fotbalisty těžko naučíte lépe kopat do míče. Teď jde o to, vytěžit z týmu ty kvality, co v něm nesporně jsou. Musíme se to pokusit odehrát s co nejčistší hlavou. Pokud nemáte hráče připraveného hlavou, je úplně jedno, co umí nebo neumí."

Čeká vás těžký rozjezd v podobě dvou venkovních zápasů v Ostravě a Plzni. Co s tím?
Vždycky záleží, jak to dopadne. Rozjezd přece může být dobrý. A pokud by to bylo ve chvíli, kdy se to nečeká, o to by to bylo lepší.

Jste před svou obnovenou premiérou nervózní?
Nejsem nervózní, vím do čeho jdu. Kdybych byl ve stresu, budu dělat chyby, a chyby si v naší situaci nemůžeme dovolit. Tím, že si budu před hráči kousat nehty, nikomu nepomůžu.

Slovan má zatím jen 15 bodů. Kolik jich bude potřeba k záchraně?
To neřeším, byla by to chyba. Nemůžeme se upínat k tomu, co bude 1. června, my se musíme upínat k tomu, že teď jedeme k sobotnímu utkání do Ostravy.

Konžský ofenzivní hráč Dzon Delarge od začátku jara chyběl v sestavě, s trenérem Kotrbou si zjevně nepadli do oka. Vy jste Delargeho v pondělí postavil na druhý poločas do vítězného utkání juniorky v Jablonci a on se odvděčil gólem. Znamená to, že ho teď vrátíte do áčka?
Může to být jeden z prvních kroků. Dzon si řekl o návrat už jen tím, jak v juniorce pracoval. Na rovinu, já jsem s ním neměl žádný problém, fungoval jako profík. Až musím říct, že mě to překvapilo.

V čem tedy nyní vidíte největší slabinu Slovanu? V obraně, nebo v ofenzivě? A chystáte nějaké změny v sestavě?
Něco v hlavě samozřejmě mám, ale nezlobte se, nebudu vám to teď říkat. To bych rovnou mohl do Ostravy poslat našemu nejbližšímu soupeři instruktážní zprávu…