Vítězi republikového finále se nakonec v Kroměříži stali chlapci z 33. ZŠ Plzeň a mezi dívčími týmy si pohár odvezly hráčky ZŠ Praha Eden. Zahanbit se však nenechali ani domácí, chlapecký tým ZŠ Slovan Kroměříž totiž vybojoval bronzové medaile.

Tým Slovanu se na stupně vítězů dostal i navzdory zranění brankáře, ke kterému došlo už během prvního zápasu.

„Je to super, ani jsme to nečekali, ale přece jen je trochu škoda, že jsme neporazili Plzeň, která pro nás byla nejsilnějším soupeřem. S výsledkem jsme ale spokojeni," řekl pro Deník kapitán týmu ze Slovanu Štěpán Heinz.

Dopravní nehoda u Martinic.
U Martinic se srazila auta, zranění při nehodě utrpěl i malý chlapec

Kroměříž se podle něj hostitelství zhostila na výbornou. „Byla tady skvělá atmosféra a výborně to zorganizovali, takže bych chtěl všem poděkovat," vzkázal.

Také vítězné mužstvo z Plzně si finále opravdu užilo.

„Výhra je skvělý pocit, dřeli jsme na to ale už od začátku, kdy jsme se probojovávali z okresního a krajského kola až sem. Tady jsme si to chtěli hlavně užít, což se nám povedlo a vítězství je pro nás spíš takový bonus. Největším soupeřem pro nás byly ve finále Teplice, ale těžké to bylo i právě s Kroměříží. Vlastně všechny zápasy byly náročné," uznal kapitán týmu 33. ZŠ Plzeň Dominik Fišer. Tomu se podle jeho slov zalíbila Kroměříž i jako město, stihl tam i několik procházek.

Předávání prstenu vítěznému svatebnímu páru Deníku roku 2016 Evě a Martinovi Motlovi.
Briliantový prsten už mají manželé Motlovi v rukou

Pořádně zabojovat musel vítězný dívčí tým.

„Je to skvělý pocit, ale bylo to oba dva dny určitě náročné. Chtěla bych poděkovat všem holkám, že jsme mohly změřit síly, ale také organizátorům a naší paní učitelce třídní," vzkázala kapitánka Nikola Hladíková z vítězné ZŠ Eden: nejvíc prý vítězky musely zabrat v zápase s Jihlavou.

Z toho, jak město akci zvládlo, má radost i starosta Jaroslav Němec.

„Jsem moc spokojený, na poměry Kroměříže jde o velice významnou akci, stačí se podívat na to, že sem přijely děti třeba z Plzně, Prahy, nebo Teplic, což jsou samá ligová města a já si myslím, že jsme ani našimi hráči ostudu neudělali. Třetí místo mezi chlapci je určitě super," pochválil starosta.

On sám si v páteční exhibici učitelů a osobností vyzkoušel, jaké to je, bojovat na hřišti.

„Je pravda, že to hřiště je už na mě trošku větší. Zase se mi ale nikdy v životě nestalo, abych mohl hrát s panem Grygerou, Švancarou a dalšími, což je pro mě určitě velký zážitek a určitě jsem si to užil," dodal kroměřížský starosta.

S průběhem obou finálových dní byla spokojená také viceprezidentka AŠSK Svatava Ságnerová.

„Myslím si, že akce se vydařila po všech stránkách, a to od té organizační až po stránku hráčskou. Divácká kulisa byla také fantastická a počasí nám všem neskutečně přálo, takže myslím, že každý kdo na stadion Hanácké Slavie přišel, tak si našel to své. Především to byl ale samozřejmě fotbal," usmála se viceprezidentka. Týmy se podle ní letos opravdu předvedly.

„Obě dvě finále byla ukázkou špičkového fotbalu, a to jak to dívčí, tak především to chlapecké, které obsahovalo i onen tradiční zápasový zvrat, takže vítěz je možná trochu překvapivý, ale určitě si své prvenství zasloužil," zhodnotila Svatava Ságnerová.

Ilustrační foto.
Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Co je Sportovní liga základních škol?* Sportovní liga základních škol o Pohár ministryně školství je soutěž v sedmi vybraných sportech určená žákům ZŠ nebo odpovídajícím ročníkům víceletých gymnázií z celé ČR
* Družstva se mohou zapojit do sedmi sportů – atletiky, minifotbalu, basketbalu, florbalu, volejbalu, házené a plavání
* Kdo je největší hvězdou mezi žáky? Deník a Česká televize začaly hledat nové talenty. Jejich příběhy se před každým finále objeví v novinách a na obrazovce
* Pořadatelem akce jsou Asociace školních sportovních klubů ČR, Česká unie sportu a MŠMT

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU