Jak jste zprávu, že klub s vámi prodloužil smlouvu, přijal?
Určitě pozitivně. Už jsem toho ve Viktorce prožil dost, osm let jako hráč, pak jako trenér dorostu, béčka, krátce jako hlavní trenér áčka, potom pět a půl roku jako asistent Pavla Vrby u A mužstva a teď jako hlavní trenér. K Plzni mám vřelý vztah a prodloužení smlouvy beru jako ocenění mé dosavadní práce v klubu. Vést Plzeň v lize byl vždycky můj sen.

Počítal jste s tím, že by k tomu mohlo v zimě dojít, nebo vás to překvapilo?
První signály z klubu o tom, že bych měl v Plzni pokračovat i po skončení sezony, kdy mi měla vypršet smlouva, přišly už v závěru loňského roku. Zájem byl oboustranný a mohu říci, že jsem rád, že jsme se domluvili na pokračování spolupráce.

Přivítal jste prodloužení kontraktu i z toho důvodu, že vám dává prostor ke koncepční práci?
Ano. Kádr ve Viktorii je zajímavý, kostra mužstva je spolu už delší dobu a mužstvo se doplňuje o nadějné hráče. Některé z nich se nám podařilo do týmu zapracovat a chtěli bychom jít touto cestou dál. Samozřejmě počítám s tím, že cíle ve Viktorii jsou ty nejvyšší. Máme ještě tři týdny na to, abychom se na jaro dobře připravili a zvládli boj o titul.

V zimě jste si sáhl do přípravy pětici hráčů z hostování v jiných klubech, abyste většinu z nich blíže poznal. Jak se podle vás v přípravě jevili?
S většinou hráčů jsem už zkušenost z minulosti měl, neznal jsem jen Honzu Suchana. Tím, že tyto hráče Plzeň angažovala, tak kvalitu určitě mají. V přípravě jsem byl s přístupem všech spokojen.

Z porážek v Turecku si hlavu nedělá

Trenér Viktorie Plzeň Karel Krejčí. Z mladých hráčů zůstávají z této pětice v kádru Krmenčík a Končal. Znamená to, že vás nejvíce přesvědčili?
Matěj Končal je typický levák, kterých v mužstvu nemáme moc, proto v kádru zůstal. Setrvání Krmenčíka jsme zvažovali dlouho a velice důkladně, chtěli jsme také hostováním oživit Aidina Mahmutoviče. Krmenčík prokazoval na podzim v Dukle velmi dobrou formu a podle mne nastal čas, aby dostal prostor i ve Viktorii. Bude záležet na něm, jak svoji šanci využije.

Štípek a Suchan se vrátili do Příbrami. Mají podle vás na to, aby se v budoucnu prosadili i ve Viktorii?
Zvažovali jsme do poslední chvíle, jak se v jejich případě rozhodneme. Pro ně je nyní určitě lepší, než aby seděli v Plzni na lavičce náhradníků, aby hráli v Příbrami ligu. Myslím si, že mladí hráči mají v Plzni do budoucna dveře otevřeny.

V Turecku jste sehráli dva přípravné zápasy. Řekl jste, že chcete vidět, když do zápasu půjdou z plné zátěže. Co vám z tohoto pohledu utkání s Duisburgem a Razgradem napověděla?
V první řadě musím říci, že jsem byl rád, že jsme mohli změnit prostředí a v Turecku trénovali v lepších klimatických podmínkách. Oba zápasy jsme prohráli, výsledky mohli být lepší, ale já z nich nervózní nejsem. Kondiční složka naší přípravy v Turecku gradovala, oba naši soupeři byli v té době v přípravě dál, pro Duisburg to byla skoro generálka na soutěž. My jsme každý zápas protočili dvě jedenáctky, někteří hráči nastoupili na nezvyklých postech. Pro mne bylo důležité sledovat, jak hráči v únavě pracují. Někteří se s tím vyrovnali lépe, jiní hůře.

Dá se říci, že plán s dvěma soustředěními vám vychází, díky kempu v Turecku jste se vyhnuli velkým mrazům. Jste spokojen?
Zatím nám to vychází. Pro nás bylo důležité, že jsme mohli v Turecku trénovat na přírodní trávě. Byla tam sice poměrně zima, ale hřiště bylo v perfektním stavu. Myslím, že jsme tam odvedli poctivou práci.

Po návratu z Turecka jste zrušili přípravné utkání s druholigovým Vyšehradem. Bylo to kvůli možnému zranění, které je na hřiště s umělým povrchem pravděpodobnější?
Ano, to byl ten hlavní důvod. Nechtěli jsme riskovat, že by se někdo z hráčů těsně před odletem na soustředění na Maltu zranil, vznikly by tím zbytečné komplikace. Myslím si, že tři zápasy s kvalitními soupeři, které v rámci soustředění na Maltě sehrajeme, budou stačit k tomu, abychom našli optimální sestavu.

Na Maltu ještě bez Pilaře

Trenér fotbalistů Plzně Karel Krejčí na tréninku během zimní přípravy.Na Maltu odjíždíte už se zúženým kádrem. Dá se ještě očekávat nějaká změna?
Netvrdím, že kádr je definitivně uzavřený, ale s největší pravděpodobností se v tomto složení budeme na jaře prát o titul. Jedině v případě nějakého zranění bychom ještě uvažovali o doplnění kádru.

Obránce Radim Řezník, který se do mužstva vrací po dlouhodobém zranění, v Turecku ještě do zápasu nezasáhl. Počítáte s tím, že na Maltě už do utkání nastoupí?
U Radima jsem viděl v posledním týdnu pokrok, jeho výkonnost se zlepšuje každým tréninkem. V Turecku jsem ho po kondiční zátěži ještě nechtěl do utkání nasazovat, ale na Maltě už příležitost postupně dostane a uvidíme, kolik minut zvládne.

Pojede s vámi na Maltu také další dlouhodobě zraněný hráč Václav Pilař?
Vašek na rozdíl od Radima ještě rehabilituje, jezdí na rotopedu, hodně cvičí a stále ještě absolvuje lékařské kontroly. Hodně s tím opracují fyzioterapeuti, zatím to ale není na to, aby se začlenil do týmu. Na Maltu s námi neodletí a bude se připravovat individuálně.

Sledujete také výsledky a pohyb v hráčských kádrech Sparty, svého největšího rivala v boji o titul, a Slavie, která v zimě výrazně posiluje?
Výsledky a sestavy samozřejmě vnímám, ale moc na ně v přípravném období nedám. Všichni zkoušejí spoustu hráčů, protáčí sestavy. Více to budu sledovat až tak deset dnů týden před ligou, ale spíše naše první soupeře, to znamená Slovácko a Teplice. O Spartu a Slavii se budu podrobně zajímat, až se přiblíží naše vzájemné zápasy.

Vy už jste při svém trenérském působení ve Viktorii Plzeň jeden titul získal, a to s ligovým dorostem. Neláká vás zkompletovat sbírku a vyhrát titul také s ligovým áčkem?
Titul s dorostem byl vlastně první ve Viktorce, byla to takové předzvěst následných tří titulů v první lize. Samozřejmě bych byl moc rád, kdyby se to povedlo, ale já tahle slova z úst nerad vypouštím, nerad bych cokoliv zakřikl. Ale máme to dobře rozehrané a věřím, že se o titul popereme.