„Našel jsem si správné místo a přeskočil svého hlídače. Pak už nebylo těžké dát gól," popsal Štajner svoji pátou trefu v sezoně.

Pro šestatřicetiletého útočníka měl tenhle gól magický význam, byla to jeho 99. branka v ligových soutěžích.

„Teď už věřím, že přijde i ta stá," povídal Štajner novinářům. „Když jsem se před dvěma a půl lety vracel z Německa, moc jsem ve stovku nedoufal. Ale teď jsem blízko."

Sedmapadesát gólů v české lize plus 42 branek za bundesligový Hannover. Taková je bilance populárního libereckého útočníka, jenž loni na jaře žil sen o Euru. Trenér Bílek však nakonec dal přednost jiným.

Nedvědovi stovka o gól utekla

Štajner se 99 góly dotáhl na Pavla Nedvěda, jemuž stovka o jedinou trefu navždy unikla. Karel Poborský, další slavný exreprezentant, a útočník Luděk Zelenka dali každý 92 gólů.

Na 90 se zastavil někdejší sparťanský kanonýr Marek Kincl, jenž „neligové" góly střílí vesele dál – v divizních Jirnech.

A Štajner? Ačkoliv si ligu poprvé zahrál v polovině 90. let minulého století ve Slavii, svoji první ligovou trefu slavil až jako hráč Liberce. Kdy? 3. dubna 2000, když Liberec díky Štajnerovi doma porazil Opavu 2:0.

Aktuální sezona je pro Štajnera poněkud divoká. Měl plicní embolii a po jejím vyléčení si poranil stehenní sval, dohromady přišel o osm zápasů. „Ale ještě nechci končit," řekl v zimě klubovému webu.

Střelec chválil skvělé hřiště

Chuť do fotbalu ukázal i v sobotu, kdy Liberci vystřelil vítězství v derby.

„My i Jablonec jsme měli spoustu šancí a mohlo to skončit jakkoliv. Mohli jsme dát druhý gól a uklidnit se, místo toho jsme pak za to málem zaplatili," pravil Štajner. „Byl to fotbal, který se musel líbit. Navzdory dlouhému sněžení bylo hřiště perfektně připravené."

V porovnání s podzimní základní sestavou nastoupil Liberec do jarní premiéry s šesti nováčky.

„Hráli jsme spolu už během soustředění na Kypru, jsme na sebe zvyklí. A na hřišti to bylo vidět, přesně takhle by to mělo vypadat. Ukázali jsme, že jsme jiný Liberec než na podzim," řekl Štajner.

Stý gól může přidat už v pátek, kdy jeho Liberec hraje v Jihlavě.

MARTIN MLS