Motivační citáty pro hráče vybíral asistent trenéra Michal Šmarda. „Je to jeho práce, s hráči je víc, já se starám zase o své záležitosti," pousmál se trenér Zbrojovky Václav Kotal.

Hráči tak měli už u snídaně o čem uvažovat. „Setkal jsem se s podobnou věcí poprvé, ale všechny citáty jsem si četl. A pak jsem o nich i přemýšlel," připustil Čtvrtníček, který na tureckém soustředění oslavil narozeniny.

Urostlého pětadvacetiletého forvarda nejvíc zaujala formulka, kterou hráči našli na programu pro nešťastný pátek 13. února. „Psalo se v něm, že vítězit je zvyk. A zvyk se stane naším charakterem. Utkvěl mi v paměti nejvíc," vyzdvihla zimní brněnská posila, která v podzimní části sezony střílela góly v dresu třetiligového Vyškova.

Kotal bral Šmardovo zařazení citátů do programu dne s nadhledem. „V mém věku už se na fotbal dívám jinak, ale pro hráče to snad bylo zpestření. Pořád do nich vtloukáme, ať jsou šťastní a vděční za to, že se živí něčím, co je baví. Spousta lidí totiž nemá takové štěstí a živí se prací, která je nebaví," upozornil brněnský stratég.

Na přístup svých svěřenců k jejich povolání apeluje Kotal také nadále. „Věřím, že všem hráčům fotbal dělá radost a neberou ho jako zaměstnání. Má pro ně být samozřejmé, že se sami vzdělávají, sledují soupeře a budují si vztah k fotbalu. Pokud přijdou, odtrénují si svoje a odejdou, není to dobře," uvedl dvaašedesátiletý kouč, který Zbrojovku vede od září 2013.

Čím motivovali trenéři brněnské hráče:

Úterý: „Někteří z nás budou dělat svoji práci dobře a někteří ne, ale všichni budeme posuzovaní za jedinou věc – výsledek."

Středa: „Nikdy nezvítězíme, pokud neporazíme soupeře, který stojí proti nám. Skóre na tabuli je pro fanoušky. Chceme vyhrát souboj proti člověku, který je proti nám. Chceme ho porazit."

Čtvrtek: „Pokud se nespokojíte s ničím menším, než s tím nejlepším pro vás, budete se divit, čeho můžete ve svém životě dosáhnout."

Pátek: „Hlídejte si své myšlenky, stanou se vaší vírou. Hlídejte své činy, stanou se vašimi zvyky. Hlídejte si své zvyky, stanou se vaším charakterem. Vítězit je zvyk."

Sobota: „Fotbal je velmi podobný životu v tom, že učí, že práce, obětování, vytrvalost, konkurence, nezištnost a respekt k autoritě je cenou, kterou každý z nás musí zaplatit k dosažení jakéhokoliv cíle, který za to stojí."