"Nejsme tak efektivní jako na podzim. Měli jsme tři situace, Necid, Krejčí a Venca Kadlec, které mohly skončit brankou. Třeba s Nizozemskem jsme ze tří střel dali dva góly, tentokrát jsme možná měli i víc šancí, ale gól jsme nedali," uvedl Vrba po prohře 0:1.

"V podzimní části hráči hráli ve svých klubech evropské poháry, byli pod větším klubovým tlakem. Teď nám to asi chybí. Slováci mají v základní sestavě asi jen jednoho hráče ze slovenské ligy, ostatní jsou ze zahraničí. Tam je tempo větší, hrají pod větším tlakem než v našich soutěžích," doplnil jednapadesátiletý kouč.

Víc než úterní porážka v Žilině ho pochopitelně mrzela sobotní domácí ztráta v kvalifikaci proti Lotyšsku.

"Zápas se Slovenskem jsem doopravdy bral jako možnost dát prostor hráčům, kteří ho za poslední půlrok v kvalifikaci tolik nedostávali. Možná je škoda, že jsme to neměli naopak, že bychom nejdřív hráli přátelský zápas a pak kvalifikaci. Abychom si to nejdřív vyzkoušeli jako na podzim s USA," uvažoval Vrba. "Nepotkali jsme se čtyři měsíce, ta mezera byla šílená," dodal.

Proti Slovákům udělal hned deset změn v sestavě oproti Lotyšsku a v základní jedenáctce zůstal jen pravý bek Theodor Gebre Selassie.

"Nemyslím si, že by někdo vyčníval, všichni byli přibližně na stejné úrovni. Nikdo nezklamal, ale ani nikdo nezazářil tak, že bych si řekl, že jsem udělal obrovskou chybu, že jsem ho v sobotu nepostavil. Že bych si řekl, jo, to byla hvězda," uvedl Vrba.

Poprvé dal od začátku šanci jabloneckému záložníkovi Martinu Pospíšilovi. "Do mezihry se zapojoval dobře, ale chtěl bych, aby jeho postavení bylo vyšší. To samé platí u Váchy," podotkl bývalý trenér Plzně, Žiliny nebo Ostravy.