"Bavili jsme se o tom s Petrem. Já jsem rád, že se rozhodl už nevysedávat na lavičce, to určitě neprospívá nikomu a u brankářů je to o to složitější. Takže jsem rád, že Petr dostal nabídku z klubu, který ho hodně zajímal a který ho možná motivuje do další kariéry, která určitě ještě nekončí," řekl ve čtvrtek novinářům Vrba.

ČTĚTE TAKÉ: Mourinho se Čecha vzdát nechtěl. Ale chápu jeho potřeby, respektuje volbu

"Je to jen ku prospěchu věci, protože v Arsenalu bude muset dokazovat, že s prominutím ještě nepatří do starého železa. Ale že je to doopravdy brankář, který Arsenalu může pomoct v té jeho cestě, v tom, že nemá poháry. Poháry určitě chtějí, takže doufám, že za rok v Arsenalu budou zvedat nějaký pohár nad hlavu a Petr bude ten, který k tomu hodně pomůže," dodal.

Reprezentační kouč v uplynulých dnech sledoval i mistrovství Evropy jednadvacítek v České republice. Mrzí ho, že domácí celek navzdory dobrým výkonům nepostoupil do semifinále a nekvalifikoval se na olympijské hry v roce 2016.

"Naposledy jsem viděl mistrovství Evropy do 21 let na Slovensku před patnácti lety, kdy tam ještě byli jako trenéři pan Brückner a Beránek. Myslím, že tehdy to možná mělo po sportovní stránce trochu větší úroveň. Na druhou stranu (finalisté) Portugalci byli teď určitě úžasní a co se týče našeho mužstva, taky nezklamalo," dodal Vrba.

Lvíčata ho nezklamala

Čechy stál postup prohraný úvodní zápas s Dánskem, v němž v druhém poločase ztratili vedení. "Naše mužstvo odehrálo pět dobrých poločasů a bohužel je vyřadil druhý poločas s Dánskem. To rozhodlo o tom, že nejedou na olympiádu. Jinak myslím, že kluci předvedli maximum, co předvést mohli," mínil Vrba.

Někteří hráči si podle něj říkají o místo v reprezentačním A-týmu. Šampionát se povedl například Ondřeji Petrákovi s Martinem Frýdkem, Jan Kliment byl dokonce nejlepším střelcem turnaje. "Tři hráči s námi už jezdí, je pravda, že Láďa Krejčí moc prostoru na mistrovství nedostal. Co se týče dalších, některé už jsme i měli na srazech, ale nechtěli jsme zase do toho úplně zasáhnout, aby někteří u A-mužstva třeba seděli na lávce," prohlásil Vrba.

"Určitě jsou tam zajímaví hráči, kteří prokazovali formu nejen u nás, ale i v zahraničí. Pokud budou dál pokračovat v té nastartované kariéře, na podzim se někteří v nominaci určitě objeví," dodal.