Kdyby měli Češi v taškách dost místa, mohli si na cestu přibalit i burcující slova Pavla Nedvěda: „Vždycky je šance, pánové!"

Nedvěd? Nejde zapomenout. Před zápasem reprezentace si na rukávu narovnal kapitánskou pásku a pak kmital na place, dokud nebyl konec. Dlouhé blonďaté vlasy měl rychle zpocené, a když to dobře dopadlo, v euforii zvedl ruce nad hlavu. Paradoxní je, že nad Německem nikdy nevyhrál: třeba na Euru 2004 se šetřil mezi náhradníky.

Jak to dopadne v sobotu? „Nejsem věštec, ale věřím, že kluci nechají na hřišti všechno. Stačí nehrát ustrašeně jako na Euru," vyprávěl  v Kongresovém centru na Vyšehradě. Za zády měl malebné panorama Prahy. A ještě jeden důležitý vzkaz jeho následovníkům: „Němci mají nepříjemnou buldočí povahu, ale hrát se dá s každým."

Rozhodující je momentální forma

Nedvědova zlatá generace načala smutnou tradici: na Euro postupují Češi pravidelně, zato v kvalifikaci na mistrovství světa opakovaně selhávají. Od rozpadu federace se na něj dostali jen jednou v roce 2006 u toho byl i Nedvěd.

„Třeba to současný nároďák prolomí, mistrovství světa v Rusku bych klukům moc přál," pravil. „Můžete namítat, že mají těžkou skupinu s Německem, Norskem nebo Severním Irskem, ale v dnešním fotbale si nemůžete vybírat. Navíc vždycky záleží na momentální formě, ne na soupeři."

Na Letnou poslal gratulace

Zažívá povedené období. V létě byl jako viceprezident slavného Juventusu u rekordního přestupu záložníka Paula Pogby do Manchesteru United. Cena? Víc než tři miliardy korun. „Asi máme dobrý management," usmál se Nedvěd. „Upřímně, na takovou nabídku nešlo říct ne. Celkově jsme však neoslabili, protože jsme přivedli jiné hráče."

Juventus v pohodě vede italskou ligu, padl jen s Interem Milán. Ani to ale Nedvědovi nevadí, vždyť jeho milovaná Sparta minulý týden porazila Inter v Evropské lize. „Hned jsem poslal na Letnou gratulace."

Mimochodem, právě Sparta podle něj dala návod reprezentaci, jak zítra zahrát proti favoritovi. „Když zalezete a čekáte, co udělá silnější, stejně časem dostanete gól," řekl Nedvěd. „Pasivita nebaví hráče ani fanoušky, zato za otevřený ofenzivní fotbal vám každý zatleská. Nemusíte vyhrát, ale musí se na to dát dívat."

TAKÉ ČTĚTE: Kadeřábek: Němci? Ohromně si věří. Musíme být na stejné vlně