Španělský ofenzivní hráč přišel do Arsenalu v létě z La Coruni, ale kvůli velké konkurenci i zranění se moc neprosadil. Do úterý skóroval pouze dvakrát v domácím poháru. "Myslím, že Lucas využil toho, že jsme se dostávali do šancí. Je to střelec a předvedl, že má čich na góly," řekl Wenger.

Osmadvacetiletý Lucas se během úvodní čtvrthodiny dvakrát trefil zblízka do odkryté branky, ve 47. minutě pak překonal reprezentačního gólmana Tomáše Vaclíka křížnou střelou. "Jeho první dva góly byly docela snadné, ale třetí zásah byl dílem opravdového kanonýra. Ukázal, proč v minulé sezoně nasázel ve Španělsku přes 20 gólů," konstatoval Wenger. "Celkově jsme hráli pěkný fotbal, v úvodu jsme rychlostí zaskočili Basilej a podali přesvědčivý výkon," doplnil trenér Arsenalu.

Do play off z prvního místa

Jeho svěřenci ze skupiny A postoupili bez porážky z první pozice díky zaváhání Paris St. Germain, který doma nečekaně jen remizoval 2:2 s Ludogorcem Razgrad. Při pondělním osmifinálovém losu se londýnský celek vyhne například Barceloně či Atléticu Madrid, ale stejně může dostat za soupeře Bayern Mnichov nebo jednoho z dvojice Real Madrid, Dortmund.

"Ale nemáte takový pocit viny, když vyhrajete skupinu, protože jste odvedli svou práci a budete hrát odvetu doma. To jsme chtěli, ale tentokrát nebude losu nijak snazší. Stále můžeme dostat hodně těžkého soupeře," uvedl Wenger, který v Basileji i pošesté ve skupině Ligy mistrů nasadil do branky Davida Ospinu místo Petra Čecha.

TAKÉ ČTĚTE: Lewandowski oslavou prozradil, že bude otcem: Byl to perfektní moment