Pokuta? Zákaz činnosti? Kdepak, Milan Baroš od fotbalové disciplinárky odešel s důtkou, nejnižším možným trestem. Ostravský kapitán po prohraném zápase s Plzní, v němž rozhodčí chybovali na obě strany, na Twitteru přirovnal český fotbal k žumpě a vyzval fotbalové hnutí k revoluci, což disciplinárka posoudila jako nesportovní chování.

„Důtku přijímám, stejně jako bych přijal jakýkoliv jiný trest," řekl Baroš poté, co se dozvěděl verdikt. „Moje názory se ale ani po dnešku nemění, nepřišel jsem se omlouvat."

Proces s Barošem trval hodinu a tři čtvrtě – a na konci bylo možná překvapivé rozhodnutí. Vždyť místopředseda fotbalové asociace Roman Berbr, jenž disciplinárce podal podnět k zahájení řízení, chtěl pro nejlepšího střelce Eura 2004 okamžitou stopku. „Berbr? Bez komentáře," poznamenal Baroš.

Proč dostal důtku? Pokračuje předseda disciplinárky Richard Baček: „Nikdo nikomu neupírá právo kritizovat členy fotbalové asociace a její práci, ale Barošovy výroky jsme shledali za hranicí odůvodněné kritiky."

Baroš nechtěl jednání blíž komentovat, u reportérů se zastavil jen na 105 vteřin. „Řekli jsme si, že to necháme za zavřenými dveřmi. Jsem rád, že mě komise vyslechla a snad se dá říct, že i pochopila."

Jednoho z nejmocnějších mužů českého fotbalu Berbra, jenž návrhem trestu pro Baroše překročil své pravomoci, Bačkova komise trestat nebude. Sám předseda se na otázku o případném trestu pro Berbra tvářil zaskočeně: „O tom jsme vůbec nepřemýšleli. Ani bych nemluvil o nátlaku, žádný jsme necítili."

Jedna kapitola české fotbalové mytologie tak skončila.

Mimochodem, v minulosti za podobné prohřešky hráči (ne)pykali - Jiří Štajner a Ondřej Kušnír po slovech o "velké prasárně" dostali před dvěma lety pokutu 10 tisíc korun. Později však odvolací komise tento trest zrušila.

MARTIN MLS