usiluje o angažmá v druholigovém Znojmě. „Z klubu mi zavolali, že mají zájem. Vzal jsem si čas, abych zjistil nějaké možnosti, ale nic nebylo na stole a nechci už riskovat. Rozhodl jsem se, že jdu do přípravy a domlouváme podmínky," říká pětadvacetiletý Malík.

Fotbalista Jan Polák.
Záložník Polák vzpomíná na dril ve Zbrojovce: Zažil jsem tady ostré přípravy

Co vás po roce v zahraničí přivedlo do Znojma?
V Bulharsku jsem v zimě ukončil smlouvu a hledal jsem angažmá. Na několika štacích to zničehonic krachlo, neměl jsem moc času, takže jsem poslední půlrok hrál v Polsku. Podepsal jsem smlouvu jenom do léta, že pak budu něco hledat. Ozvalo se Znojmo a už nechci dělat stejné chyby jako v zimě, kdy jsem neměl nic vyřešené, čekal jsem a pak to nedopadlo. Nic však není hotového, jsem tam v přípravě.

Znamenal pro vás poslední rok životní školu?
Nebyl jednoduchý hlavně po psychické stránce. Kdybych se měl rozhodnout znovu, určitě bych neměnil a šel znovu ven. V Bulharsku jsem měl částečně smůlu, protože se ze začátku dařilo, nikdo se nezranil a prostoru jsem tolik nedostal. V zimě jsme se o tom bavili s vedením a naznačili mi, že pro mě i pro ně bude lepší to ukončit, když cizinec tolik nehraje v základní sestavě. Kdybych neslevil a nerozvázal smlouvu, byl jsem v přípravě, v níž se zranili čtyři hráči na můj post. Je to smůla, ale snad mě to posílilo.

Odcházel jste jako hráč prvoligového Brna, teď usilujete o angažmá ve druhé lize. Přibrzdil rok vaši kariéru?
Představoval jsem si to jinak, ale když za půl roku odehraju v základu dva, tři, čtyři zápasy, podepíše se to. Je těžké vrátit se zase zpátky do ligy. Rozhodl jsem se, že budu doma a ve Znojmě zkusím zahrát dobrou sezonu. Třeba se do ligy vrátím, nebo se objeví něco zvenku.

Lukáš Bartošák
Nadšený Bartošák: Ve Zlíně jsem čtyři dny a už jdu slavit

V Černo More Varna jste na podzim zasáhl do deseti utkání, ale jen ve dvou v základní sestavě. Jak jste to snášel?
Byl jsem tam se vším spokojený až na to, že jsem tolik nehrál. Bydleli jsme pohromadě tři Češi s Ondrou Sukupem a Přemou Kovářem, což ulehčilo spoustu věcí, které jsme dělali ve skupině a nemusel jsem to řešit sám. Měl jsem trochu obavy z přístupu tamních lidí, ale příjemně mě překvapili, snažili se nám pomáhat, i kluci v kabině byli super. Navíc jsme bydleli u moře, což je takový bonus.

Ve třetí polské lize jste nastoupil třináctkrát a v deseti zápasech v základní sestavě. Dalo vám to něco?
To pozor. Měl jsem obavy, ale nezbývalo mi moc na výběr. Z toho, co jsem měl, šlo asi o nejlepší variantu. Fotbalová úroveň ligy rozhodně není špatná, přirovnal bych ji minimálně k druhé české. Hraje tam hodně mladých kluků, takže nastávají situa-ce, že se prohrávají zápasy, kdy tým deset minut do konce vede. Kvalitu liga má.

V čem poslední rok změnil vaše myšlení?
Určitě jsem trochu nahlédl do toho, jak funguje svět přestupů a tak. Rozhodně mě ten rok naučil, že dokud není nic na papíře, nemám ničemu věřit.

Jan Laštůvka už může poskytovat rozhovory jako člen Slavie Praha.
Brankář Laštůvka po přestupu do Slavie: Rozhodly ambice