Nové angažmá si tak hledají útočník Stanislav Vávra, záložníci Matúš Lacko s Davidem Paškem a srbský obránce Mihalo Jovanovič. „Došli jsme k závěru, že s těmi už se dál neposuneme, nezlepšíme a rozběhlo se řešení jejich dalšího angažmá," přiblížil majitel Zbrojovky Václav Bartoněk.

Jovanoviče, který přišel do Brna loni v zimě, trápila zranění, a Pašek s Vávrou sbírali na podzim starty spíš po minutách. Zatímco slovenský středopolař Lacko nastoupil osmkrát v základní sestavě. „V kabině i na hřišti už máme lídra Pavla Zavadila, což je jeden z důvodů, proč odchází Lacko," pravil brněnský šéftrenér Svatopluk Habanec. „Do našeho systému se tito čtyři hráči nehodí, ale jiný klub má třeba jinou představu a neříkám, že tam nezapadnou," dodal kouč.

Jednoho nového hráče už brněnský klub přivedl, po úspěšné zdravotní prohlídce podepsal víceletou smlouvu dvaadvacetiletý nigerijský křídelník Musefiu Olasunkanmi Ashiru. Podzim strávil ve slovenském Prešově, kde vstřelil pět branek, ale prošel akademií dánského Midtjyllandu, účastníka základní skupiny Evropské ligy, jehož dres obléká český reprezentant Filip Novák. „Ashiru absolvoval rychlostní testy a byl jen o setinu horší než náš nejlepší hráč z letní přípravy," poznamenal Bartoněk.

Má jít však pouze o počátek, který předznamená zvučnější posílení kádru. „Podzim se nám nevydařil, ale není to výsledek práce typu pokus-omyl. Záměr, že chceme být fotbalovější, vedl ke změnám v možnostech kádru a podzim potvrdil, že především na stoperském postu a na krajích. Úplně se nám nevyvedl výběr, koho oslovit," sdělil předseda představenstva Zbrojovky Bartoněk.

Hlavní cíl zimního přestupového období tak míří na obranu. „Ustálili jsme se na pěti jménech, na kterých pracujeme a nejlépe, aby nám vyšla do zahájení přípravy. Na stoperský post jsou to dva hráči, jeden nastupuje v německé druhé Bundeslize a typologicky připomíná Simona Deliho ve Slavii," připodobnil majitel Zbrojovky.

O dalším posílení jedná s pražskými kluby Spartou a Slavií, kde mají přetlak. „Shodli jsme, že pro hráče, kteří by tam zůstali možná na tribuně, nebude na škodu hrát první ligu v Brně. Dohodneme se na přestupu a z případného dalšího kariérního posunu hráčů budou napůl těžit oba kluby," informoval Bartoněk.

Přípravu zahájí Zbrojovka 3. ledna a hlásit se na ní má jak Martin Fenin, který na podzim trénoval s juniorkou, tak Franci Litsingi, jenž většinu podzimu promarodil a na konci ledna mu končí hostování ze Sparty. „Potřebuje naposilovat stehenní sval, aby měl pevné koleno, které svými krátkými kličkami namáhá. Musí splnit přípravu, aby mohl pokračovat v Brně, kde se mu líbí," doplnil Habanec.

Změny v kádru

ODCHODY

Mihailo Jovanovič 

27 let, obránce

V 1. lize: 10 utkání/0 gólů (všechna za Brno)

Matúš Lacko  

29 let, záložník,

V 1. lize: 67/0 (40 za Brno)

David Pašek

27 let, záložník

V 1. lize: 100/9 (vše za Brno)

Stanislav Vávra

23 let, útočník

V 1. lize: 48/4 (vše za Brno)

PŘÍCHODY

Musefiu Olasunkanmi Ashiru

22, let záložník

Předchozí angažmá: Tatran Prešov, Midtjylland, Skive IK, Ringkøbing IF (vše Dánsko), Ebedei (Nigérie)