Pět změn v sestavě, které nachystal kouč Jaroslav Šilhavý, však nebylo znát. Hra se oproti minulým měsícům zvedla. Byť měli domácí v prvním poločase dvě dobré šance, Češi byli nebezpečnější.

Gólem zaváněly především tři situace. Nejprve pálil z nějakých třiadvaceti metrů David Pavelka, míč se snášel do horního rohu, ale Andrej Pjatov vyrazil střelu na roh.
Další dvě možnosti nezužitkoval Jakub Jankto, jenž na levém křídle nahradil Jaromíra Zmrhala. V 18. minutě ho skvěle poslal do úniku Antonín Barák, jenže Pjatov, jindy tak kritizovaný, opět perfektně zasáhl.

GÓL DO ŠATNY


Druhá Janktova příležitost, při níž byl opět sám, ale bránu přestřelil, přišla až minutu před přestávkou, ve chvíli když už domácí vedli.

Český problém se totiž udál dvě minuty před pauzou. Barák, do té doby velmi nápaditý, ztratil balon a Ukrajinci vyrazili na zteč. Přímo z brejku sice neudeřili, ale míč udrželi a po kombinaci se ke střele z 22 metrů dostal Ruslan Malinovskij. Svůj první pokus pár minut předtím namířil vedle, ale tentokrát byl precizní.

Bořek Dočkal
Dočkalova divočina. Je to klasický vůdce, ocenil kouč Šilhavý

Ukrajina tak opět skórovala chvílí před koncem půle. V souboji s Českem se jí to povedlo i v zářijovém utkání v Uherském Hradišti. Tam dala obě branky v nastaveném čase: jednu v první půli, vítěznou ve druhém.

Také druhá půle ukázala, že je český tým úplně v jiném rozpoložení než v září, kdy ho Ukrajina přes těsný výsledek 2:1 doslova válcovala. Tentokrát byla vidět jasná proměna. Tým byl kompaktnější, nebezpečnější. A také pospolitější. To vše se povedlo změnit během prvního srazu novému kouči Šilhavému.

I proto mohli hosté na stadionu v Charkově vyrovnat. Další Pavelkovu ránu však opět zpacifikoval Pjatov, Barák vystřelil nad stejně jako střídající Michael Krmenčík. Pokus dalšího náhradníka Jaromíra Zmrhala z úhlu chytil domácí gólman.

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.
Šilhavý začal u "repre" triumfem. Co změnil na startu své éry?

Přes slušný výkon ztratilo Česko naději na triumf v základní skupině Ligy národů. Jistotu primátu naopak mají Ukrajinci. Šilhavého tým se v listopadu utká se Slovenskem o udržení ve druhém stupni nové soutěže.