V kádru Sparty figurují tři fotbalisté, kteří válčili i za Jablonec. Z trojice David Lafata, Marek Matějovský, Lukáš Vácha má s dresem Baumitu nejvíce zkušeností prvně jmenovaný, který se během svého působení na severu Čech stal žijící legendou klubu.

Díky Jablonci si třikrát došel pro titul nejlepšího střelce ligy a v sezoně 2011/2012 vstřelil v jeho dresu úctyhodných 25 ligových gólů, čímž stanovil nový rekord soutěže. Nostalgie? V sobotu bude chtít coby kapitán Sparty složit Baumit na kolena…

"Já vzpomínám na Jablonec jen v dobrém, díky němu jsem se dostal do velkého fotbalu. I když už od mého odchodu do Sparty uplynuly dva roky, ty vzpomínky pořád jsou. Pamatuji si, že když jsem tam se Spartou hrál poprvé, ani jsem se na to moc netěšil. Stát na druhé straně hřiště pro mě bylo nepříjemné," přiznává kapitán Letenských.

Marek Matějovský na rozdíl od Lafaty na anabázi v Jablonci rád nevzpomíná. Jako velký talent se zde zkoušel prosadit mezi dospělé, pořádnou šanci ale nikdy nedostal. A tak se po pár letech vydal zpět do Mladé Boleslavi, kde naplno prokázal svůj potenciál.

"Zažil jsem v Jablonci první ligový start, ale jinak mi to angažmá mi nesedlo. Pan Palička (tehdejší kouč týmu) ve mně asi nic neviděl, takže na to moc nevzpomínám…" podotýká tahoun Pražanů.

A jak bude Duel rivalů speciální pro prvního muže jabloneckého celku Miroslava Peltu?

"Jestli ve mně něco vzbuzuje zvláštní pocit, tak je to právě tohle utkání. Působil jsem v roli šéfa Sparty a dlouhé roky jsem vlastníkem Jablonce, takže jsem vždy trochu rozpolcený. Teď jsem ale samozřejmě v situaci, kdy bych si moc přál, aby Jablonec byl úspěšný," usmívá se.

Zdroj: Youtube