VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chvála soběstačnosti

Proč jsme v produkci některých potravin soběstační a v produkci jiných nikoli, je docela záhada. Nejjednodušší vysvětlení je, že si nesoběstačnost můžeme dovolit díky otevřené ekonomice, kdy potraviny proudí Evropou a světem sem a tam a je jich tolik, že se polovina vyhodí. Co se u nás nedopěstuje, nedochová, nevyrobí, to se doveze.

30.12.2016 87 Přehrát komentář
SDÍLEJ:

Ivan HoffmanFoto: Archiv

Pocit, že potravinová soběstačnost není k zahození, máme tehdy, když nám svět nepřipadá bezpečný a když si na dovozech připadáme nebezpečně závislí. Až tehdy si všímáme, že produkci našich zemědělců vytlačila zahraniční konkurence, aniž by nám to jako spotřebitelům vadilo. Rušení obchodních bariér bylo ostatně odůvodňováno potřebou konkurence, jež měla místní zemědělce naučit efektivnějšímu hospodaření a přimět je ke snížení cen.

Teorie se ovšem ne vždy potvrdí v praxi. Svět bez bariér není automaticky férový. Konkurenční prostředí se nejprve pro malé podnikatele a posléze pro střední stalo prostředím likvidačním, ve kterém nejsilnější ovládnou trh a je po konkurenci. V lokální ekonomice je konkurence ohrožena lokálně, v globální globálně, takže čím méně je bariér, tím máme paradoxně větší problém.

Soběstačnost se obnovuje jen z nouze. Soběstačnost se nevrací tam, kam směřují dotace, ale tam, kde se uplatní sankce. Neškodí mít své zemědělce pro případ, že jich bude třeba.

Autor: Ivan Hoffman

30.12.2016 VSTUP DO DISKUSE 87
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Omilostněný Jiří Kajínek před bystrckým bytem řekl, že zatím se setkává se samými dobrými reakcemi lidí.
12

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
1 13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Komentář Stanislava Šulce: Jiří Kajínek Superstar

Po šesti dnech a nocích permanentního přímého přenosu se národ dočkal. Nejslavnější vězeň Jiří Kajínek, několikrát trestaný recidivista a odsouzený dvojnásobný vrah, se konečně dostal na svobodu. A opuštění vězení by lépe než Kajínek nezvládla ani Paris Hiltonová, která před lety také musela za katr. Vyšel postarší chlapík, jehož nadprůměrná muskulatura zářila téměř stejně jako již proslulé tílko. Dav čekatelů před věznicí si s ním udělal selfie, veřejnoprávní i další televize celou chvilku přenášely naživo a celý kolotoč zájmu o Kajínka nebere konce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies