Velební šance a volební přání jsou dvě různé kategorie. Politici o dvouciferném cíli hovoří proto, aby je voliči brali vážně. Hlásí, že jim nechybí sebevědomí. V praxi ovšem volič nevolí stranu podle toho, na kolik procent se cítí, ale proto, že mu připadá kompetentní řídit stát. Od někoho zní snění o dvouciferném výsledku jako přání, jež je otcem myšlenky, u dalšího jako temná výhrůžka a jsou strany, od kterých se to bere jako vtip.

Vražda. Ilustrační snímek.
Rodinná tragédie. Muž měl zabít ženu, druhou zranit. Sám se oběsil

Politická strana ve volbách uzavírá smlouvu s voličem. Ve volebním programu slibuje, co bude prosazovat, a na kandidátce představuje lidi, kteří  budou za plnění programu odpovědní. U tradiční strany má volič výhodu, neboť ví, zda v minulosti dodržela slovo. Pokud nedodržela a spoléhá na voličovu krátkou paměť, bývá nezřídka nepříjemně překvapena, když volič upřednostní stranu netradiční, novou.

Důvodem k tomu ovšem nebývá sebevědomé cílení na dvouciferný výsledek. Volba alternativy je především volbou protestní. Novým stranám dává volič šanci se předvést, zatímco od tradičních stran se odvrací, neboť s nimi ztratil trpělivost, přestal jim věřit.

Jeffrey Lord
CNN vyhodila komentátora, sympatizoval s Trumpem