Turisté jsou migranti, prchající před každodenní rutinou stereotypního putování po stále stejné trase do práce a z práce, jsou to uprchlíci před stále stejnými lidmi, se kterými vedou stále stejné řeči a přitom sní o trávě, která je někde zelenější. Ta nejvyhledávanější místa, s trávou nejzelenější, od kterých si turisté slibují obohacující zážitky, se ale nakonec ukážou být místy zamořenými turisty, kteří si vzájemně překážejí ve výhledu a pohybu.

Turisté, jděte pryč! Frustrovaní obyvatelé Benátek vyslali vzkaz návštěvníkům
V Barceloně i v dalších městech sílí protesty proti turistům

Ještě před sto lety byla turistika dobrodružstvím. Turista udivoval vyprávěním o exotických zemích obývaných svéráznými lidmi a vzdálená místa přibližoval publiku černobílými fotografiemi. Dnes turista nemá šanci říct něco, co by se nevědělo, a pokud fotografuje, tak sám sebe s davem turistů v pozadí. Představa, že turista poznává svět, kterým cestuje, je iluzí. Kamkoli přijede či doletí, objeví stále tutéž globální vesnici. Turisté se s místními obyvateli míjejí, nikdo nikoho nezajímá, neobohacuje, pokud se obohacením nemyslí konzumace.

Masová turistika se stala volnočasovou aktivitou, při které se všichni vzájemně obtěžují. Protože jde ale o obrovský migrační byznys, neříká se to nahlas. Pomohlo by, kdyby protesty proti turismu inspirovaly turisty ve výběru destinací tak, aby příště jeli tam, kde budou vítáni. Čili nejezdili tam, kam se jezdí.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Umělá inteligence