František se drží evangelia a říká i to, co jeho popularitě neprospívá. Po kritice, kterou si přes média vyměnili během americké prezidentské kampaně, kdy František o Trumpovi řekl, že není skutečný křesťan, a Trump Františkův výrok označil za hanebný, pro ně teď zjevně nebylo snadné tvářit se jako by nic. Tvářili se chladně.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Složitější svět

Co si za půl hodiny soukromě řekli, nevíme. Existuje jen oficiální informace, o čem se mluvilo. Loučili se ale s úsměvy na rtech, prezident papeži sliboval, že nezapomene, co si od něj vyslechl, a italskému premiérovi krátce nato návštěvu Vatikánu líčil jako fantastickou.

Ve skutečnosti nešlo o schůzku, po které její aktéři toužili, nýbrž o setkání, kterému se nemohli vyhnout. Oba jsou nepominutelnými autoritami, byť jeden coby duchovní vůdce a druhý coby vůdce velmoci. Pro prezidenty je důležité, aby byli viděni s papežem, pro papeže je i prezident bližním, kterému je povinován službou. I papež je ale jenom člověk. Když se útlý František v žertu ptal Melanie, čím muže krmí, klidně mohl myslet na velblouda a ucho jehly. A soucítit s nešťastným boháčem, jehož duchovní vyhlídky jsou mizerné.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Akce a reakce