Naše eurokomisařka Jourová by o dotace chtěla připravit naše polské sousedy kvůli reformě justice. Nově se pak ministr dopravy Dan Ťok nechal slyšet, že by stát měl vzít veškeré dotace Praze, pokud sobecká metropole zakáže průjezd kamionů a způsobí tím kalamitu v okolních vesnicích.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Nechtěná manželka

Jak to nakonec dopadne, se sice neví, ale zajímavé je, že ti, kterým se vyhrožuje, vesměs vzkazují těm, co vyhrožují, ať si dotace strčí za klobouk. Skoro to vypadá, jako by se strašilo něčím, z čeho nejde strach. 

U dotací platí, že se jimi kompenzuje nějaká nespravedlnost, přičemž současně k jiné nespravedlnosti dochází. Dotace nezřídka křiví to, co se tváří, že narovnává. Jednou má dotace charakter ponižující almužny, jindy jde o rafinovaný tunel, a jak vidno, může jít i o politickou zbraň, kterou šermují vyděrači.

Ilustrační foto.
Duel Deníku: Má mít stát právo zakázat lidem sedět na chodníku?

Pro odebírání dotací platí stejně jako pro jejich udělování, že se neřeší příčina, ale důsledek. Dotacemi se zavírají ústa nespokojencům. Jsou-li pak nespokojeni z jiného důvodu, než pro který jsou dotováni, zavírají se jim ústa hrozbou, že o dotace přijdou. Trend  je ale ústa otevírat, nikoli zavírat. Dotace překážejí řešení problémů, které maskují: Jsou problém.