Plán je prostý: Pokud migranty na moři zachrání Libyjci, vysadí je na břeh v Libyi a Italové nebudou muset řešit, co s nimi. Zajímavé je, že toto elegantní řešení nenapadlo Italy samotné. Jejich premiér dokonce vzkázal, že se jeho země nenechá poučovat. Italové evidentně neznají přísloví „dobrá rada nad zlato“.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Milionová Světlana

Není vyloučeno, že českou pomoc libyjské pobřežní a námořní stráži bude italský premiér chápat jako podporu konkurence. To, že se Italové o zachráněné migranty nechtějí sami starat, ještě neznamená, že je nechtějí zachraňovat na moři a přivážet do Evropské unie.

Kdo ví, zda to nakonec nebude tak, že dobročinnost je prosperující byznys, o který se naši politici snaží připravit italské podnikatele, specializované na záchranu migrantů za peníze italských daňových poplatníků, respektive za peníze z evropských fondů.

Ilustrační foto.
Duel Deníku: Má stát podporovat klasický televizní signál?

Zatímco se naše vláda domnívá, že Evropská unie by ráda migraci čelila, ale neví jak, EU možná migraci vítá a řeší pouze, jak migranty dostat tam, kde jich je podle Bruselu nedostatek. Je-li tomu tak, pak naše vláda vyhazuje 24 milionů oknem.