Theresa Mayová má pro vyhlášení předčasných voleb pádný argument. Čeká ji vyjednávání o odchodu z EU a její úspěšnost bude záviset také na síle mandátu. Navíc čelí opoziční kritice, že referendum neřešilo otázku, jak má odchod z EU vypadat. Volba konzervativců bude tedy souhlasem s linií, kterou premiérka nastínila. Zbývá pouze otázka, kde bere Theresa Mayová jistotu, že se ve volbách za dva měsíce stane to, co nyní předpovídají průzkumy veřejného mínění, tedy že konzervativci získají drtivou většinu s převahou 114 poslanců.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Poškozování Volkswagenu

Zrovna v Británii se průzkumy ohledně Brexitu zmýlily a je klidně možné, že se zmýlí opět. Vzhledem k tomu, že Britové volili nedávno, účast může být nízká. Hlasovat pak mohou přijít především ti, kteří byli minule přehlasováni. Z našeho pohledu by britská premiérka neudělala chybu, kdyby se držela při zdi, dala přednost vrabci v hrsti před holubem na střeše a neopouštěla jisté pro nejisté. Jenomže právě to je na Britech hodné respektu, že se nebojí jít s kůží na trh a než by se zuby nehty drželi poslaneckého korýtka, klidně si, žádají-li to okolnosti, na rozdíl od našich kaprů vypustí rybník.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Velikonoční očekávání

Britové již předvolebně řeší avizovanou neúčast premiérky v televizních debatách s konkurencí. Nějak se nám tento nešvar poslední dobou rozmáhá…