V Německu včera vláda rozhodla, že provozovatelé sociálních sítí musí mazat protiprávní obsah pod pokutou 50 miliónů eur, neboť svoboda vyjadřování končí tam, kde začíná trestní právo. Schválí-li zákon parlament, bude se důsledněji než dnes mazat podněcování k nenávisti a pomlouvání. Politici snahou o regulaci internetu vycházejí vstříc těm uživatelům sociálních sítí, kteří si na protiprávní obsah stěžují. Podněcovatelé nenávisti ale politiky nepochybně obviní z cenzury.

Z Maďarska se premiér Orbán snaží vypudit Sorosovu univerzitu, ve které vidí pátou kolonu zhoubného liberalismu. Středoevropská univerzita má ale řadu stoupenců a mezi lidmi sdílejícími Sorosův ideál otevřené společnosti má vysoký kredit. Těmto liberálům Orbán těžko vysvětlí, že akademická svoboda kančí tam, kde začíná zákon, který platí pro všechny školy stejně…

Když je řeč o svobodě, vždy se řeší, zda svoboda má mít nějaké meze, anebo jestli svoboda nespočívá právě v narušování a překračování mezí, kterými jsou předsudky, tradice, nepsaná či psaná pravidla. Co přesně je svoboda, se neví. Shodneme se jenom, že nic není důležitějšího.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Teror v Rusku