Aktuálně se ale také dovídáme, že podle vodohospodářů už u nás vody nebude příliš – svědčí o tom dopouštění přehrad na letní úroveň. Co žel vodohospodáři ještě neumějí, je doplňovat vodu spodní. Zatím nezbývá, než doufat, že to příroda bude ještě nějakou dobu dělat za člověka.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Život je problém

V Praze si včera radní odhlasovali, že chtějí získat 100 procent akcií společnosti Pražské vodovody a kanalizace. Co zatím nevědí, je kdy a za kolik. Francouzi, kteří v Praze ročně utrží za vodu pět miliard a za pronájem vodáren platí miliardy dvě, by byli hloupí, kdyby odstoupili od smlouvy, kterou mají do roku 2028. Nápad koupit si zpátky naši vodu, kterou za nás politici nesmyslně prodali do ciziny, se samozřejmě nabízí všude, nejen v Praze. Tím spíše, že nás cizinci naučili za vodu platit, a tak teď stát koupí něco, za co nám pak vytahá z kapes spoustu peněz.

Ideální způsob, jak vodu zhodnotit, je uvařit z ní pivo. To umíme dobře, loni se ho u nás uvařilo nejvíce v historii. Roste export do Evropy i Asie, o české pivo vzrostl zájem v USA i v Rusku. Co je ale hlavní, zastavil se propad českého piva z české vody na domácím trhu: Se 143 litry na hlavu jsme v konzumaci piva světovými šampiony. Podaří-li se politikům koupit od cizinců naši vodu, třeba od nich jednou koupí i kdysi naše pivovary. Dávalo by to podle mne smysl, neboť globální finančníci pivu na rozdíl od nás nerozumějí, určitě ho nevaří a kdoví, zda ho vůbec někdy pili. Pouze na něm vydělávají. Což bychom svedli i my.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Růst miminimální mzdy