A že nyní hodně dlužil i kvůli tomu, že hrál za klub, který mu dlužil výplaty. To je situace, kdy člověk nemá být sám kdesi v Turecku. Je bolestné a smutné, že tento výtečný ofenzivní obránce zvolil absolutně defenzivní řešení.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Růst miminimální mzdy

Že člověk nemá být na své problémy sám, měl zjevně na mysli Pavel Bělobrádek, když ženám samoživitelkám prostořece poradil, že si mají najít jiného chlapa. To ovšem není tak jednoduché, jak to panu předsedovi připadá. Říct ženám v nouzi, že si za svůj problém mohu samy, sotva pomůže jejich dětem. Navíc stejný stát, který svým občanům klade na srdce, aby na stát nespoléhali a postarali se o sebe sami, nese spoluodpovědnost za to, že se občané dostávají do situací, ve kterých se o sebe sami postarat nesvedou.

Liberální či neoliberální stát si zakládá na tom, že lidem nemluví do života. V praxi je ale často nečinný tam, kde je ho třeba a naopak aktivně reguluje, co po něm nikdo nechce. Společnost činí politiky zodpovědnými za to, že místo aby řešili existující problémy, jsou sami zdrojem problémů. Proto se voliči odvracejí od tradičních stran, jak se to naposledy stalo v neděli ve Francii.

Věřit, že se stát polepší je naivní. Nemá cenu na stát spoléhat. Co ale od státu požadovat lze, je všestranná masivní podpora rodiny, na kterou spolehnutí je, která pomůže a díky které člověk nezůstává na problémy sám.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Předvolební Británie