Nejčastěji jsou zmiňovány lesní školky, ale nový zákon rovněž považují za likvidační rodinná centra či předškolní kluby pro děti ve vyloučených lokalitách. Aby toho nebylo málo, našel zákon své kritiky i mezi odpůrci povinného očkování.

Není jasné, proč má být přijetí dítěte do dětské skupiny podmíněno jeho kompletním očkováním. Představuje neočkované dítě nebezpečí pro děti očkované? Anebo jsou kompletně očkované děti nebezpečné pro neočkované, anebo částečně očkované dítě? Bez řádného medicínského zdůvodnění působí takováto podmínka jako obyčejná šikana. Kritici pak upozorňují, že podmínka kompletního očkování nepřispěje k deklarované ochraně zdraví dětí, ale povede k obcházení zákona, falšování zdravotnické dokumentace a ke zkreslení údajů o proočkovanosti. Zajímavé je, že v sousedním Německu či Rakousku se očkování u dětí v mateřských školách či dětských skupinách nepožaduje a ani u nás dosud s přítomností nekompletně očkovaných dětí v neformálních dětských skupinách nebyl žádný problém…

Poslanci řeší, zda přijmout kritizovaný zákon a pak jej opravovat, anebo jestli jej nyní shodit ze stolu, opravit a až po té přijmout. Samozřejmě „B" je správně. Ať odvedou pořádnou práci, ke které se nebudou muset vracet.