Mladého prezidenta, jehož největší výhodou je, že na rozdíl od svých politických konkurentů ve své krátké politické kariéře nic dramatického nespáchal, čeká těžší politická mise, než byla volební kampaň. Teď se od něj budou očekávat činy a rozhodnutí. Šarm stačit nebude a brzy také bude zapomenuto, že si ho Francouzi zvolili coby menší riziko, respektive menší zlo. Do čela Francie míří slabý prezident, který ovšem může příjemně překvapit, neboť od něj není reálné mnoho čekat.

Ilustrační foto.
Zbyněk Pospěch zavelel k rozhodujícímu úderu

S Emmanuelem Macronem se chce potkat každý. Kromě toho, že se každý chce potkat s novým prezidentem Francie, je Macron pro politiky zajímavý také tím, že je nečekaným politickým vítězem. Protože politici milují vítězství, budou se v Macronově blízkosti snažit rozluštit jeho vítězné know-how. Má nějaké speciální kouzlo? Anebo se mu pouze poštěstilo být ve správnou chvíli na správném místě?

Francie není v ideální ekonomické kondici. Není zrovna bezpečnou zemí. Má potíže s integrací migrantů. Trápí ji vysoká nezaměstnanost. A je také zakládajícím a jedním z nejsilnějších členů EU, která poslední dobou hledá sama sebe. Macrona vedle obtížné francouzské agendy čeká ještě nevděčnější agenda unijní. Potřebuje hodně držet palce!

Stanislav Šulc.
Komentář Stanislava Šulce: Co se to vlastně děje? aneb Politika chaosu