Svaz pacientů rovnou vyzývá občany, aby nehrazené léky bojkotovali, žádali u lékaře předpis na hrazenou alternativu a pokud ta není, aby si stěžovali u nejbližšího ombudsmana svazu pacientů.

Proces, ve kterém se naše zdravotnictví reformuje z původní léčby na atraktivní byznys, je zdá se nezvratný. Stát se postupně vůči občanovi zříká servisní role, nechává ho na pospas těm, co se na lidech snaží co nejvíce vydělat. Peníze vybrané zdravotními pojišťovnami jsou distribuovány v nepřehledném klientelistickém režimu, farmaceutické firmy korumpují lékaře a jejich lobbyisté manipulují politiky a úředníky. A bude hůř. Je jen otázkou času, kdy se i u nás prosadí trendy, které v jiných zemích již řadu let úspěšně poškozují nemocné. Žádný špatný příklad, jak vydělat na nemocných anebo jak na nich alespoň neprodělat, nebude našimi politiky opomenut!

Tedy za předpokladu, že si to necháme líbit. Vůči krokům politiků, zákonodárců či ministerských úředníků, které občanovi neprospívají, ale naopak ho poškozují, je zcela legitimní se vzepřít. Obrana by samozřejmě měla být adekvátní. Lidem, kteří se ve vysokých funkcích chovají k nemocným, ale i k dětem, seniorům či hendikepovaným arogantně a sprostě, je nejprve třeba domluvit. Vysvětlit jim, že je neplatíme, aby nás oškubávali. Až když dobré slovo nepomůže, je čas obsadit úřady a demokraticky vyházet ministrům a úředníkům z oken židle a počítače. Neudělat nic ovšem znamená souhlas.