VYBERTE SI REGION

Zpět do kuchyně

Řečeno dnešní češtinou, vařit je trendy. Plyne to z různých průzkumů, ale i z pohledu do televizních programů. Jací jsme kuchaři je obtížné obecně říct. Asi by musel někdo nezávisle projít republikou a ochutnávat dům od domu, neboť jak hodnotíme sami sebe, nemá valnou vypovídací hodnotu.

10.9.2012 139
SDÍLEJ:

Ivan HoffmanFoto:

Když se na základě statistiky generalizuje jak Češi toto a Češi tamto, nic to nevypovídá o tom, jak si kdo konkrétně navařil.

Odborný názor na vaření si samozřejmě nárokují experti, šéfkuchaři. Od těch se ovšem pochvaly dočkáme stěží. Ve snaze udržet si živnost mají sklon dlouze líčit nástrahy, které číhají na amatéra. Cítíme, jak by nám nejraději řekli, že tak komplikovanou věc jako je oběd bychom skutečně měli svěřit odborníkovi.

Jenomže hlavní důvod, proč se vracíme do své kuchyně, tkví v tom, že co se nabízí k jídlu v restauracích, jídelnách a bufetech je drahé a většinou také nechutné. I u vaření platí staré anglické přísloví „Chceš-li, aby něco bylo uděláno dobře, udělej si to sám."

Jakmile se na vaření nedíváme jako na nezbytnost, ale stane se nám koníčkem, zálibou, můžeme vedle osvědčených receptů vzít zavděk i inspirací bez hranic dostupnou na internetu. Co uvařit, jak na to jít, jaké zvolit ingredience, může být rutinou i dobrodružstvím. Lze se držet tradice i svobodně experimentovat. Vaření je pak i příležitostí k příjemné konverzaci, jak nás to učí v televizi kuchtící celebrity.

Každý, kdo něco znamená v showbyznysu, umí poradit od plotny. Svět vůní a chutí je oázou ve společnosti, kde je člověk člověku vlkem, a kde se každý honí za penězi. Kuchyň je místem, kam nás nepronásleduje politika a nedostihne krize: Vaření si žádá celého člověka.

Autor: Ivan Hoffman

10.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 139
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Zvěř kromě hladu trápí i psi. Myslivci se snaží pomoct i zakládáním políček

Pouhé dva týdny po kolaudaci se na nové sportovní hale v České Třebové zřítila střecha.
7 11

Mohou za pád střechy lepené vazníky? Trosky haly prohledal soudní znalec

AKTUALIZOVÁNO

Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Istanbul - Turecká policie dopadla dnes večer uzbeckého občana, který je označován za pachatele silvestrovského masakru v istanbulském nočním klubu, jemuž padlo za oběť 39 lidí. Podle listu Daily Sabah byl Abdulgadir Mašaripov zadržen v domě svého kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt. K útoku se přihlásila organizace Islámský stát, která ho označila za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Dokumentaristka Třeštíková: Realitu nemůžete zotročit

Po deseti letech se jedna z nejvýraznějších osobností českého dokumentu Helena Třeštíková opět vrací k Manželským etudám. Její snímek Strnadovi vstoupí 19. ledna i na plátna kin. V příběhu soužití netradiční rodiny se zrcadlí jak nevyhnutelnost změn ve světe mezilidských vztahů, tak pětatřicet let vývoje celé české společnosti.

Šéf lékáren Dr.Max: Reklama spojená s léky u nás existuje historicky

Největší tuzemská lékárenská síť Dr.Max atakuje hranici 400 poboček. Tento měsíc otevíráme lékárny v Jaroměři a Stříbře, přírůstky představují v drtivé části úplně nově zřizované provozovny, podotýká generální ředitel Daniel Horák, který se vyjádřil k dotazům čtenářů Deníku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies