Obává se, že si teď chudáci budou stěžovat v médiích a věřitelé, jsa pod tlakem, nedají exekutorům vydělat. Skutečností ale je, že exekucí meziročně 234 tisíc přibylo, celkem jich soudy nařídily 936 tisíc, takže o svůj zlatý důl se pan viceprezident bát nemusí.

Pokud jde o mobilního operátora, zachoval se k těžce zkoušené rodině ohleduplně a současně chytře. V době kdy ve společnosti hraje prim bezohlednost, tvrdost a hrubost, je dobrým reklamním tahem překvapivě udělat dobrý skutek. To nejde přehlédnout. Rovněž ale neunikne pozornosti, když někomu dobrý skutek vadí. Čím víc je totiž lidí, kteří naletí lstivým poskytovatelům půjček všeho druhu a pak skončí ve spárech vymahačů dluhů, tím silnější je ve společnosti pocit bezmoci a touha po nápravě poměrů. Společensky problematický není soucit, nýbrž státem zaštítěná bezcitnost.

Je pomalu na čase říct, že jsou-li problémem dluhy a dlužníci, pak větším problémem jsou ti, kdo daný problém schválně vytvořili, aby na něm vydělali. Nestačí řešit dlužníky, těch by nebylo bez záludných věřitelů. Vše souvisí se vším. Problém, který dnes představují pro společnost exekutoři je stejně palčivý, jako je problém s neplatiči. Jde o dvě strany stejné mince. Bez exekutorů by nebylo věřitelů a bez nich by nebylo dluhů a dlužníků. Je jasné, že jsme v bludném kruhu. Kde ho přerušit? Komu vzít střechu nad hlavou? Co tak nesoucitným exekutorům?