Panu Matthiasu Mullerovi vadí snaha Věry Jourové dotlačit mocnou automobilku, dopadenou při podvádění s emisemi, k odškodnění evropských spotřebitelů stejně, jako odškodňuje spotřebitele americké. Ti se těší až čtvrtmilionové kompenzaci.

Volkswagenu se platit nechce a vysvětluje, že Evropan je kvůli odlišným právním podmínkám spotřebitelem druhé kategorie. Navíc auta s podvodným softwarem jezdí hezky, dokonce lépe, než kdyby neničila životní prostředí, takže zákazníkovi podle automobilky nevzniká žádná újma. Nic nenasvědčuje tomu, že by si snad Volkswagen osvojil nápad eurokomisařky učinit vstřícné gesto a odškodnit evropské spotřebitele dobrovolně. Bylo ba to prý „příliš nákladné".

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Velikonoční očekávání

Možná to nakonec nákladné i bude. Evropané, kterým dvojí metr automobilky pro americké a evropské vlastníky podvádějících automobilů vadí, už sami podávají žaloby. První čtyři Češi zažalovali automobilky Škoda Auto a Volkswagen před měsícem. Chtějí vysoudit za vůz 127 500 Kč. Kdyby se všem českým spotřebitelům povedlo po zlém to, co se komisařce Jourové nedaří po dobrém, jen u nás by se jednalo o hezkých 21 miliard Kč.

Soud by s provinilcem, který podvod přiznal, měl udělat proces krátký, a exemplárním trestem zjednat u korporací respekt k zákazníkům. Nejde jen o motory a o emise. Jde o princip. Podvodník, kterému podvod projde, podvádět nepřestane.

Ivan Hoffman
Den Ivana Hoffmana: Velký pátek