Podobně to teď dopadlo s českou hokejovou reprezentací. O mužstvu, které odlétalo na mistrovství světa do Paříže, se všeobecně mluvilo jako o jednom z nejsilnějších za poslední léta. Sami hráči otevřeně snili o medaili. „Ten tým na to měl," opakovali i po čtvrtečním vyřazení.

Roman Čechmánek. Ilustrační foto.
Čechmánek o MS: Brankáři předvedli vysoký standard, zaujala mě ofenziva beků

Jenže realita tak jiskřivá nebyla. Už zápasy proti Kanadě, Finsku, Norsku či Švýcarsku v základní skupině ukázaly, že české výkony mají řadu rezerv. Místo toho ale byla nastolena víra, že všechno si nakonec v pravou chvíli sedne, čtvrtfinále se zvládne a zavládne pokoj a mír.

Nezavládl. „Neudělali jsme klíčové utkání a to je vždycky neúspěch," řekl po jednoznačné čtvrtfinálové prohře s Ruskem reprezentační trenér Josef Jandač. To je ale pouze půl pravdy problém nenastal jen v duelu proti až ostudně lepší sborné, problémy byly znát mnohem dřív. Tak nějak se věřilo, že se to poddá a útok na medaili konečně vyjde.

Zdroj: Youtube

„Čtvrtfinále jsou zrádná. Zažil jsem mistrovství, kdy jsme hráli dobře a pak ve čtvrtfinále vypadli. Jindy se nehrálo dobře a udělal se nakonec titul," povídal český kapitán Jakub Voráček, který nezdar nesl obzvlášť těžce. Pochopitelně ujal se role lídra a čtvrtfinálový krach si bere osobně.

Když se po prohře s Ruskem mluvilo o bídné koncovce jako o hlavním důvodu předčasného konce na turnaji, trochu se zapomnělo na to, že český tým nedal v základní hrací době jediný gól Norům, se Švýcary skóroval jedinkrát. I v dalších zápasech to drhlo.

Eduard Šedivý ze Slovenska (vlevo) a Oscar Lindberg ze Švédska.
MS v hokeji 2021 uspořádá Bělorusko a Lotyšsko. Bude u toho i Škoda Auto

Márné hledání ideálních formací

Trenéři neustále míchali složením útoků, ale ideální složení za celý turnaj nenašli. Fanoušci kritizovali třeba kanonýra Davida Pastrňáka, že se trefil jen jednou, ale mladík z Bostonu byl i tak nejproduktivnějším Čechem. Góly v klíčových chvílích nepřišly ani od zkušených opor, jako byli Voráček, Roman Červenka či Tomáš Plekanec.

„Hledali jsme optimální složení útoků. Zkoušeli jsme měnit centry ke křídlům, ale nemělo to patřičný efekt," uznal kouč Jandač. Trenérskému týmu se celé dva týdny nepodařilo probudit dřímající potenciál.

Navíc nešlo jen o koncovku. Čtvrtfinále jasně ukázalo, o kolik lepší jsou Rusové v bruslení, v napadání, ve schopnosti diktovat rytmus hry. Podobné to bylo i proti Kanadě. Zaostávání českého hokeje tak pokračuje a ani případný úspěch ve čtvrtfinále by na tom nic nezměnil.

V tomhle směru byla pařížská lekce užitečná. Budík zvoní, je čas vstávat!

Jan Rutta.
Pirát Rutta: Mrzí mě, že jsme do bojů o medaile nepostoupili