„Každý má šanci. Kdo prokáže největší víru a odhodlání, půjde dál. Věřím, že to budeme my," neskrývá odhodlání 37letý Čajánek, který vlastní tři zlaté medaile z mistrovství světa, čtyři extraligová stříbra. Jen ta trofej mu stále chybí!

Bude to váš poslední pokus?
V životě je možné všechno.

Půjdete proto do play off ještě s větší motivací a úsilím než jindy?
Kdepak, play off je vždy speciální. Všichni hráči do něj dávají všechno. Každý detail rozhoduje. Je to u všech stejné.

Je těžké načasovat formu

Lehce jste se zranil. Nebyl jste nervózní, že byste se do startu čtvrtfinále nemusel dát do pořádku?
Vždy má člověk obavy. Ale čas na vyléčení byl. Každý z nás je ale připravený hrát v play off i se zraněním. Proto to nebyla důležitá záležitost. Kdyby bylo třeba, do předkola bych nastoupil.

Je pauza dostatečně dlouhá, abyste se připravili, a krátká, abyste nevypadli ze zápasového tempa?
Sezona je specifická, protože ji přerušila olympijská přestávka. Pro prvních šest týmů o pár dnů později následovala další pauza. Je proto docela těžké načasovat formu, než když hrajete pravidelně. Jsem tedy zvědavý na týmy z předkola. Když se jim podaří uspět, čtyři dny na regeneraci stačí a nevypadnou z tempa.

Budou mít tedy výhodu?
To jsou kdyby. My jsme rádi, že jsme si uhráli domácí prostředí. Hradec patří mezi top týmy celé soutěže a my se na něj musíme připravit. Jeho sílu a hráče respektujeme a víme, že nás čeká těžká série.

Co říkáte na práci hradeckého trenéra Petera Draisaitla? Překvapil vás?
Ne, už v minulé sezoně v Českých Budějovicích byly věci, které evidentně přišly s trenérem. Při stěhování do Hradce měli hlavu zaměstnanou i jinými věcmi, ale zároveň v létě čas na práci. Okolnosti neznám detailně, ale mám představu, že to do Hradce přišlo dohromady.

V mančaftu moc známých nemáte, co?
S Pepou Marhou jsem začínal v reprezentaci dvacítek, s Jardou Kudrnou jsem nastupoval v nároďáku. Znám se i s Frantou Ptáčkem. Se staršími se známe, ale s těmi mladšími už tolik ne.

Do barvení vlasů mě nedostanou

Už je na tréninku i v kabině poznat, že se blíží vrchol sezony?
Samozřejmě že natěšení na play off a atmosféra začínají být jiné. To je na tom to krásné. I základní část je strašně důležitá, ale o sezoně se rozhoduje v play off. Může rozhodnout každá chybička. Věřím, že se všechny stadiony zaplní.

Vloni jste málem získali titul, ale nyní se zdá, že konkurence v podobě suverénní Sparty je větší. Souhlasíte?
Musíme jít krok po kroku. Záleží, jak se sejdou zranění a forma. Sparta v průběhu celé sezony dokazovala obrovskou kvalitu, ale to neznamená, že ji někdo nemůže porazit. Všechna mužstva musí vše směřovat k prvnímu zápasu. Kdo prokáže největší víru a odhodlání, půjde dál. Věřím, že to budeme my.

Kdy se přestáváte rituálně holit?
Tohle mají na starost mladší kluci. Jen si vyslechnu jejich ortel. Zatím jsem žádnou definitivní instrukci nedostal. Vím, že se tam o něčem bavili. A do barvení vlasů mě nedostanou. Budou muset vymyslet něco jiného (úsměv).