Skončili pátí stejně jako loni. „Zažili jsme velké zklamání, to je jasné," přiznává brněnský obránce Pavel Strýček, který před třemi lety oslavil s národním týmem zlato.

Stejně jako před třemi lety hostily šampionát Pardubice. Co tentokrát chybělo k medaili?
Ambice jsme měli mnohem větší než na páté místo, hráli jsme v domácím prostředí. Tým měl rozhodně na víc. Chybělo nám asi trochu štěstí, ale na to se vymlouvat nemůžeme.

Ve čtvrtfinále jste stejně jako loni ztroskotali na Kanadě, prohráli jste 5:6 po samostatných nájezdech, v nichž se z české strany prosadil jenom Patrik Šebek.
Kanaďané byli šikovnější, hrají inline celý rok, počkali si, až šel Salfa (Dušan Salfický pozn. red.) na zem. Kanadský gólman si nás pohlídal.

Po porážce ve čtvrtfinále vás čekal boj o páté místo s Velkou Británií. Porazili jste ji 6:1. Bylo těžké se motivovat?
Zklamání panovalo velké, jenže i takové zápasy se musejí odehrát, v případě porážky jsme bojovali o záchranu. Nálada byla skleslá, ale potřebovali jsme čtvrtfinále hodit za hlavu. Kdybychom s Kanadou prohráli třeba 2:6, nebude chuť do zápasu tak trpká.

Získali podle vás Finové titul oprávněně?
Finsko poskládalo hodně kvalitní mužstvo, už před turnajem jsem ho pasoval do role favoritů. Výborně jim zachytal Sasu Hovi a vyhráli zaslouženě.

Váš bývalý spoluhráč z brněnské Techniky Patrik Šebek před turnajem v nadsázce říkal, že když budete v jedné lajně, ne-uspějete. A hráli jste spolu…
Hrajeme spolu pokaždé, jsme na sebe zvyklí a velcí kamarádi. Patrik hraje ve Francii s Michalem Šimem. Ještě k nám přišel Martin Vozdecký a snad jsme vytvořili lajnu, která patřila k tomu lepšímu na turnaji. Patrik je impulzivní hráč, se kterým to na ledě není jednoduché, ale hecování k hokeji patří. A nějaké úspěchy už jsme spolu udělali. (úsměv)

V mužstvu jste měli několik hráčů, kteří prošli i hokejovou reprezentací. Pomohli vám?
Pro mužstvo je dobré, když soupeři vidí jména, která znají, a získají vůči nám respekt. Inline je samozřejmě jiný sport než hokej, každému trvá jinak dlouho, než si to sedne. Kluci pro nás znamenali přínos, i když byli taky pod tlakem. Pro mladé kluky je dobré, že se v týmu sejdou s hráči, kteří už něco dokázali.

Jak se vám zamlouvala divácká kulisa?
V Pardubicích jsou jedni z nejlepších fanoušků a chodí na nás, i když inline hokej není tak oblíbený jako lední hokej nebo fotbal. V roce 2011 přišlo o něco víc diváků, ale i tak chodily tři čtyři tisíce a vytvořily perfektní atmosféru. Kdybychom postoupili do boje o medaile, určitě jich přijde ještě víc.

Na začátku července vás čeká další mistrovství světa v inline hokeji, tentokrát organizace FIRS ve francouzském Toulouse. S čím tam pojedete?
Domácí šampionát jsme zpackali, takže se ho tam pokusíme napravit.