Bude to složité," říká trenér Josef Jandač o tradičně komplikované domluvě se zaoceánskými legionáři. Rád by je měl k dispozici už pro poslední přípravný turnaj před MS v Českých Budějovicích (27. až 30. dubna), ale jisté zatím není nic.

„V NHL pořád zbývá odehrát ještě dost zápasů, jsou tam týmy na hraně postupu do play-off," uvědomuje si reprezentační kouč.

Také čtěte: Konec. Mistryně světa Strachová se rozloučila s lyžařskou kariérou

Nikdo neřekl ne

Ve hře je hned několik neznámých. Které týmy v NHL nakonec nepostoupí do vyřazovacích bojů? Budou jejich hráči ochotní prodloužit si sezonu o světový šampionát? A i když budou, projdou zdravotní prohlídkou a povolí jim start jejich kluby? Jiný problém zase řeší hokejisté, kterým s koncem sezony vyprší smlouva a budou čekat na novou většinou se jim nechce riskovat zranění.

„Nikdo nám zatím neřekl jednoznačné ne, na druhou stranu se stává, že hráč má vůli jet, ale jeho agent pak řekne, že to nejde," podotkl Jandač. Ten také musí brát v úvahu, že ne každý borec z NHL musí být nutně vítanou posilou, která bez potíží zapadne do mužstva a herního systému.

Někdy je lepší vzít hráče z Evropy, který je zvyklý na široké kluziště a celou sezonu pilně objíždí reprezentační akce.

Ale zpět do zámoří kdo by teoreticky mohl dorazit pod Eiffelovku?

Ve Východní konferenci to vypadá bledě třeba s Detroitem, za který chytá Petr Mrázek. Jandač už dal najevo, že by o něj hodně stál.

„Když dostanu pozvánku, určitě bych chtěl přijet," potvrdil Mrázek.

V úvahu připadá i další gólman Michal Neuvirth z Philadelphie.

Na druhou stranu právě brankáři rozhodně nepatří k bolavým místům českého hokeje výborných strážců svatyně je k dispozici dost (třeba Pavel Francouz).

Také čtěte: Samková bude na olympijskou sezonu trénovat i v Argentině

Hledání beků

Horší je to spíš v obraně. Tam by byl vítanou posilou tvrďák hlavně Radko Gudas z Philadelphie.

Bídně je na tom Florida s Jakubem Kindlem, leč ten od kouče Rowea nedostává zrovna moc prostoru.

A kdo dál? Toronto s Romanem Polákem i Tampa s Andrejem Šustrem dál bojují o play-off. Veterán Zbyněk Michálek zase prohlásil, že chce dát šanci mladším a o mistrovství světa už moc neuvažuje. A jinak je to u beků celkem bída.

S útočníky to bude jinak. České trio ve Philadelphii doplňuje Jakub Voráček to by byla posila jako hrom. Výborný rok má arizonský Radim Vrbata, s Dallasem zřejmě nepostoupí Radek Faksa. Start jeho spoluhráče Aleše Hemského je nepravděpodobný. To samé platí o Jaromíru Jágrovi.

A pak jsou tu hráči na hraně kdyby se do play-off neprobojoval Boston, přijet by mohli hvězdní Davidové Krejčí a Pastrňák.

Z Tampy Ondřej Palát, z Calgary Michael Frolík…

Co na to Jandač? Jméno byť jen jednoho borce teď nečekejte. „Hovory stále probíhají, ale zatím je jen takové, co by bylo, kdyby," hlásí reprezentační trenér.

Na koho nakonec ukáže?

Také čtěte: Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce