Nechme teď na chvíli stranou Jaromíra Jágra, možná nejžhavější letní téma k diskusi mezi hokejovými fanoušky. Jsou tu další zkušení hráči, kteří v NHL už leccos dokázali a jsou (zatím) bez práce. Kdo stále čeká na telefonát ze zámoří?

JIŘÍ HUDLER

Hokejový život je někdy zvláštní. Šikovný útočník ještě v sezoně 2014/2015 patřil k tahounům Calgary (76 bodů v 78 zápasech) a obdržel Lady Byng Trophy pro hokejové gentlemany. Dnes? Ticho po pěšině. Loňskou sezonu v Dallasu mu zhatila záhadná nemoc. Dá vítězi Stanley Cupu s Detroitem ještě někdo důvěru?

Josef Jandač.
Trenér hokejové reprezentace Jandač: Olympiáda bez hvězd? Může být zajímavější

ZBYNĚK MICHÁLEK

Ostřílený obránce strávil většinu kariéry ve Phoenixu, tam s ním už ale nepočítají. Uplynulou sezonu navíc strávil vesměs na farmě. Přesto věří, že v nejlepší hokejové lize planety nekončí. „Trénoval jsem celé léto, jsem připravený,“ hlásí čtyřiatřicetiletý Michálek.

O odchodu do Evropy prý zatím neuvažoval. „Snad přijdou nějaké nabídky. V Evropě jsem s agentem zatím nic nehledali, v Americe mi na rovinu řekli, že žádné nabídky nemám,“ řekl účastník loňského Světového poháru pro ČTK.

Mimochodem – nahnuté je to i s jeho bratrem Milanem, jehož kariéra v NHL kvůli opakovaným zraněním už nejspíš skončila.

Robert Gottwald u Krajského soudu v Brně. Podle obžaloby nevrátil několikamilionovou půjčku.
Půjčka na Devět křížů? Gottwald je obžalovaný ze zpronevěry dvanácti milionů

ROMAN POLÁK

Vyhlášený tvrďák už se dal do kupy po hrůzyplném zranění pravé nohy, které utrpěl v prvním kole letošního play-off. Mezitím mu vypršela roční smlouva v Torontu. „Konečně jsem po dvanácti týdnech zahodil berle a začínám chodit,“ popsal Polák koncem července.

Otázka je, zda nejistý zdravotní stav nebude pro zámořské kluby varováním. Defenzivní specialista ale tvrdě maká na tom, aby byl stoprocentně připravený na start nové sezony.

JAKUB KINDL

Obránce, který se v NHL nikdy neprosadil tak, jak by si sám představoval. Po léta čekal na pořádnou šanci v De-troitu, po trejdu mu to nevyšlo ani na Floridě. Čtyřletá smlouva mu skončila, Kindlovi je už 30 let a rád by konečně ukázal, že má na víc než na roli věčného náhradníka. 

1. FC Slovácko - AC Sparta Praha. Ilustrační foto
Zápas se současnou Spartou je výzva, říká kouč Slovácka

DAVID PASTRŇÁK

A na závěr jeden odlišný případ. Jednadvacetiletý ostrostřelec má před sebou zářivou kariéru, zatím se ale ne a ne dohodnout s Bostonem na nové smlouvě. Ta nováčkovská už vypršela a je jasné, že nyní si Pastrňák výrazně polepší. Jednání se ale vlečou a zámořská média dokonce spekulují, že český talent nakonec skončí v jiném klubu.

„Nikam nepůjde,“ tvrdí rezolutně generální manažer Bruins Don Sweeney. Dohoda se ovšem neblíží. Je fakt, že letos v létě několik mladých hráčů podepsalo v NHL hodně vysoké kontrakty a Pastrňákovi zástupci tak možná chtějí Boston přitlačit ke zdi. Třeba německý zázrak Leon Draisaitl, hokejista srovnatelné „ráže“ jako Pastrňák, tento týden podškrábl osmiletou smlouvu s Edmontonem s průměrným ročním příjmem 8,5 milionu dolarů.

Kolik milionů si vyjedná usměvavý kluk z Havířova?

Trenér Josef Jandač hovoří s hráči při tréninku české reprezentace.
Pchjongčchang na obzoru. Hokejový nároďák startuje