V brance nastoupil podruhé za sebou Alexander Salák, po pěti gólech od Švédů ale v akci nevydržel ani dvě třetiny, Vladimír Růžička ho stáhl ve 24. minutě z ledu. "Cítil jsem, že to chce změnu. Není to ale jen o Sašovi, celkově hrajeme vzadu špatně. Pak je třeba, aby tam brankář taky chytil nějaké šance," nebyl český lodivod opět spokojený s defenzivou.

ON-LINE reportáž ze zápasu najdete ZDE

Salák do vystřídání inkasoval dvakrát. Poprvé mu propasíroval ukázkový teploměr mezi rukou a tělem Daugavinš. Když pak v úvodu druhé části Michal Jordán srovnal, do české sítě zapadl další puk. Růžička mávnul na Pavelce, ať jde na věc. Ten už ani jednou nekapituloval a řekl si o místo v bráně i na zápas s Kanadou.

Český kouč ale nemusel měnit jenom brankáře, problémy měl od začátku i s útoky. Těsně před startem zápasu odstoupil Tomáš Hertl a Radek Smoleňák, podle původního plánu třináctý útočník, naskočil do třetí lajny. Brzy navíc vypadl Jakub Klepiš a Růžička musel znovu točit sestavou. Útočník Třince se ale nakonec vrátil.

Lotyši byli dopředu nebezpeční minimálně, jakoby jim někdo zatrhl přejíždět červenou čáru směrem vpřed…

Obrat dokonali Jágr s Voráčkem

Česko do brankáře Masalskise vytrvale bušilo a úspěch se dostavil, 1:2 neprohrávalo dlouho.

Ukázalo se, že parádní přesilovky proti Švédsku nebyly náhodné. Červená rota jimi deptala i Lotyše. Nejdřív vymetl horní růžek Jan Kovář a v dlouhé pětiminutové přesilovce se vytáhl Jaromír Jágr. Ve své kanceláři mezi kruhy zůstal sám a Masalskis neměl nárok.

Česko se ve 33. minutě poprvé dostalo do vedení a O2 Arenou začaly objíždět mexické vlny. "Byl to hodně těžký zápas. My měli štěstí, že jsme dostali přesilovky. I když štěstí… My jsme si je vybojovali. Fyzicky proti nám stál hodně těžký soupeř, řekl bych, že u mantinelů byli Lotyši silnější než Švédi," upozornil Jágr.

Čtvrtou pojistku přidal ve třetí třetině Jakub Voráček a byla to klasika, v přesilovce.

Růžička litoval laciného gólu

"Jsme rádi, že jsme to dotáhli do vítězného konce. Zase jsme ale měli špatný vstup do zápasu, dostali jsme lacinou branku. Od druhé třetiny jsme si vytvořili obrovský tlak a bylo dobře, že jsme dokázali rychle odpovědět na jejich vlastně náhodný gól na 2:1. Pak jsme měli spoustu šancí," dodal Růžička.

Do pondělí si může teď jeho svěřenci mohou užívat klid, pak narazí na nažhavenou Kanadu.

Skupina A (Praha):

Česká republika - Lotyšsko 4:2 (0:1, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 23. Jordán (Červenka, Novotný), 25. Jan Kovář (Nakládal, Erat), 33. Jágr (Erat, Jan Kovář), 46. Voráček (Jan Kovář, Nakládal) - 14. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 24. M. Redlihs (Sprukts). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Stricker (Švýc.) - Kilian (Nor.), Puolakka (Fin.). Vyloučení: 4:5, navíc Sotnieks (Lot.) 5 min. a do konce utkání. Využití: 3:1. Diváci: 17.383 (vyprodáno).

ČR: Salák (24. Pavelec) - Němec, Hejda, Nakládal, Kolář, Jordán, Čáslava - Voráček, Sobotka, Erat - Jágr, Jan Kovář, Klepiš - Červenka, Novotný, Smoleňák - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Lotyšsko: Masalskis - K. Redlihs, Jerofejevs, Galvinš, Sotnieks, Širokovs, Cibulskis, M. Jass - M. Redlihs, Sprukts, Bukarts - Daugavinš, Džerinš, Darzinš - Cipulis, Berzinš, Saulietis - K. Jass, Abols, Skvorcovs. Trenéři: Aleksandrs Belavskis, Juris Klodans a Karlis Zirnis.