Pamatujete si na loňské hokejové mistrovství světa v Praze? Prakticky od začátku bylo jasné, že na tomhle turnaji se bude hrát jen o stříbro a bronz tak suverénní byl kanadský výběr, takový měl předstih před ostatními (vždyť jen ve třech zápasech play-off včetně finále měli borci s javorovým listem na hrudi celkové skóre 17:1).

Letos v Rusku si Kanaďané zlato z MS zopakovali. Pokud jde o turnaje za účasti těch největších hvězd z NHL, vyhráli tři z posledních čtyř olympiád. Málo platné, zámořská hokejová velmoc ujíždí konkurenci o parník…

Nadvládu hrdé Kanady potvrzuje i Světový pohár v Torontu domácí chasníci v prvním finálovém mači porazili Tým Evropy 3:1 a už v noci z dneška na pátek (hraje se od dvou hodin našeho času) můžou podle očekávání dokráčet k trofeji.

PSALI JSME: Finále SP rozehrála lépe Kanada, porazila Výběr Evropy 3:1

Když do toho Crosby a spol. opravdu šlápnou, nemá proti nim nikdo šanci. Odkud se bere ta převaha Kanady? A proč se mezera mezi ní a zbytkem světa nezmenšuje, ba naopak rozšiřuje? To jsou otázky, které po nezdaru v Torontu musí řešit i český hokej. Časy, kdy tuzemští borci válčili s Kanaďany jako rovní s rovnými, jsou totiž nenávratně pryč.

Jandač: Zkusme sjednotit kluziště

„Hokej se dnes jednoznačně vyvíjí směrem k rychlosti. Kanada je pořád o krok napřed," vypozoroval na Světovém poháru reprezentační trenér Josef Jandač. Prestižní klání za velkou louží ukázalo současný trend a také to, že Češi (a s nimi i zbytek Evropy) jen udýchaně klopýtají za vývojem. V tom je lekce jménem Světový pohár nesmírně cenná pokud se tedy příslušné hlavy skutečně zamyslí a zkusí něco změnit. Práce je před námi víc než dost.

„Všechna nová pravidla, jako prodloužení tři na tři a tak dále, vznikají v zámoří, a my je vždy za nějaký čas kopírujeme. Měli bychom být pružnější," myslí si Jandač, který teď pracuje na sumarizaci torontských poznatků.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Jandač po SP: Kanada nám uniká, v Evropě by se měla zmenšit hřiště

Chce je předat do českého hokeje. „Musíme dělat víc, abychom se Americe přiblížili. Zatím nám Kanada uniká. A nejen nám, ale celé Evropě," uvědomuje si lodivod národního týmu.

Jandač vidí jeden způsob, jakým by se rozdíl mezi zámořím a námi mohl postupně stírat. „Doporučoval bych sjednotit šířku kluziště s rozměry, na kterých se hraje v NHL," navrhuje český trenér. Vede ho k tomu právě to, že dnes v hokeji rozhoduje rychlost a schopnost hrát pod tlakem. „Na úzkém kluzišti je to jiný hokej. Na všechno je tam méně času. Kdyby s tím naši hráči odmalička vyrůstali, můžou pak lépe obstát," domnívá se Jandač.

V Evropě se rozmělňuje talent

Vadí mu také příliš početné evropské soutěže. Čím víc týmů v nich hraje, tím víc se kvalita rozmělňuje. „I KHL se stálým rozšiřováním dostává do většího průměru, než by sama chtěla," upozorňuje Jandač. To jsou ovšem všechno věci, které Češi neprosadí sami. „Nepotýkáme se s tím jen my. Měli bychom v Evropě jednotně spolupracovat, abychom byli konkurenceschopní," argumentuje trenér.

Je jasné, že to bude běh na hodně dlouhou trať. I kdyby se podařilo v IIHF nalézt shodu, co se týče změny rozměrů hřiště, budeme stát před obřími technickými a ekonomickými otazníky. Něco změnit je ale zjevně potřeba.

Je nutné přestat s nostalgickou slzou v oku vzpomínat na legendami opředené Nagano a zlatou éru českého hokeje, a dát se do práce. To ukázal Světový pohár v nemilosrdně jasném světle.

ČTĚTE TAKÉ: Budou Ručinský a spol. dál pomáhat reprezentaci? Jandač zájem má